Японський посадковий апарат "Місячний снайпер" прибув на орбіту супутника Землі

У разі, якщо апарат успішно сяде на Місяць, Японія стане п'ятою країною, яка змогла це зробити
Фото: isas.jaxa.jp

Японський роботизований посадковий апарат SLIM "Місячний снайпер" прибув на орбіту супутника Землі 25 грудня. Про це оголосило Японське агентство аерокосмічних досліджень.

Апарат вивели на орбіту о 16.51 за японським часом (9.51 за Києвом). Зараз корабель на еліптичній орбіті за 600 км від поверхні Місяця в найближчій точці й за 4 тис. км – у найдальшій.

Після виходу на місячну орбіту зонд почне готуватися до спроби сісти на поверхню, спуск до Місяця розпочнеться приблизно опівночі 20 січня за японським часом (17.00 19 січня за Києвом). Планують, що на місячну поверхню зонд сяде приблизно о 0.20 20 січня (17.20 за Києвом).

Як зазначає Space, у разі, якщо апарат успішно сяде на Місяць, Японія стане п'ятою країною після Радянського Союзу, США, Китаю й Індії, яка змогла це зробити.

Контекст:

SLIM запустили 6 вересня разом з XRISM – потужним рентгенівським космічним телескопом. Обидва японські космічні апарати розгорнули на навколоземній орбіті, а XRISM залишається там і сьогодні. SLIM покинув гравітаційний колодязь планети 30 вересня, розпочавши маршрут до Місяця.

Японське агентство аерокосмічних досліджень зазначає, що місія SLIM – дослідження технології, як точно сісти на поверхню, що необхідно для майбутніх місячних зондів, і перевірки її на поверхні Місяця за допомогою малогабаритного зонда.