ЄС та США обговорили готовність запровадити нові санкції проти РФ та Білорусі за агресію проти України

ЄС та США обговорили готовність припиняти будь-які спроби РФ та Білорусі обійти санкції
Фото: consilium.europa.eu
Лідери США та Євросоюзу обговорили 24 березня у Брюсселі готовність запровадити додаткові санкції проти Росії та Білорусі. Про це йдеться у спільній заяві сторін, опублікованій на сайті Ради ЄС.

"Вони розглянули свої поточні зусилля щодо покладання економічних витрат на Росію та Білорусь, а також свою готовність вжити додаткових заходів і припинити будь-які спроби обійти санкції", – указано в повідомленні.

Також політики обговорили співпрацю ЄС та США для зниження залежності від російського викопного палива, прискорення переходу на екологічно чисту енергію.

"Лідери також погодилися з важливістю зміцнення демократичної стійкості в Україні, Молдові та в ширшому регіоні "Східного партнерства", зазначено в заяві.

Нарешті, лідери ЄС та США наголосили на важливості зміцнення трансатлантичної безпеки та оборони, зокрема через активну співпрацю між НАТО та ЄС.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24–25 березня у Брюсселі триває саміт країн ЄС. Першого дня саміту лідери ЄС обговорили воєнну агресію Росії, підтримку України та зміцнення трансатлантичної співпраці. У засіданні взяв участь президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський, який виступив перед присутніми в режимі відеоконференції.

Лідери Європейського союзу у спільній заяві вкотре повідомили, що визнають європейські устремління України. Також ЄС пообіцяв створити трастовий фонд для фінансування відновлення України після війни.