ЄС ввів санкції за порушення прав людини проти громадян Китаю та Росії, зокрема "охоронця Кадирова"

Вісмурадова (ліворуч) у ЄС називають неофіційним охоронцем Кадирова (праворуч)
Фото: VISMURADOV / Instagram
Під санкції за переслідування ЛГБТ і політичних опонентів потрапив віцепрем'єр Чечні Абузайд Вісмурадов, якого ЄС називає "неофіційним охоронцем" глави кавказької республіки Рамзана Кадирова.

Євросоюз ввів санкції проти 11 осіб і чотирьох організацій із різних країн за порушення прав людини і зловживання ними. Про це повідомила пресслужба Європейської ради.

"Серед порушень – великомасштабні довільні затримання уйгурів у провінції Сіньцзян у Китаї, репресії в Корейській Народно-Демократичній Республіці, позасудові страти та насильницькі зникнення в Лівії, тортури і репресії проти ЛГБТ і політичних опонентів у Чечні, а також тортури, позасудові страти й убивства в Південному Судані та Еритреї", – ідеться в повідомленні.

Санкції передбачають заборону на в'їзд до ЄС і заморожування активів. Фізичним і юридичним особам у ЄС заборонено прямо або побічно надавати кошти перерахованим особам. Рішення про введення санкцій опубліковано в Офіційному журналі ЄС – це означає, що вони набули чинності.

Під європейські обмеження за переслідування ЛГБТ і політичних опонентів потрапило двоє росіян. Серед них командир спецзагону "Терек", заступник глави уряду Чечні Абузайд Вісмурадов, якого ЄС називає "неофіційним охоронцем" глави кавказької республіки Рамзана Кадирова.

Як ідеться в документі, Вісмурадов особисто курує масові і систематичні переслідування представників ЛГБТ-спільноти та противників правління Кадирова в Чечні із 2017 року.

Також під санкції потрапив начальник управління МВС Чечні в місті Аргуні Аюб Катаєв. Його, крім переслідування ЛГБТ, ЄС обвинувачує в тортурах, жорстокому поводженні з людьми, позасудових стратах, убивствах та інших численних порушеннях прав людини.

Санкції ввели за затвердженим у грудні 2020 року механізмом ЄС, який карає порушників прав людини. Цей механізм уперше застосували 2 березня щодо чотирьох росіян у зв'язку із ситуацією навколо російського опозиціонера Олексія Навального.

Україна закликає Європейський союз запровадити санкційний механізм у відповідь на порушення прав людини в Автономній Республіці Крим.