ЄС закликав Росію визнати відповідальність за збиття літака рейсу MH17

Перед річницею авіакатастрофи ЄС випустив заяву
Фото: EPA

Напередодні 10-ї річниці збиття малайзійського літака Boeing-777 рейсу MH17 над Донецькою областю Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за трагедію. Про це йдеться в заяві, яку опублікували на сайті Ради ЄС 16 липня.

"17 липня ми вшановуємо пам'ять 298 невинних людей, включно з 80 дітьми, 17 національностей, котрі загинули внаслідок аварії літака авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17 10 років тому. 10-та річниця викликає дуже болючі спогади. Ми знову висловлюємо наші глибокі співчуття сім'ям і друзям жертв", – ідеться в заяві.

У Раді ЄС нагадали, що 17 листопада 2022 року суд у Гаазі призначив трьом особам довічне ув'язнення за їхню роль у збитті рейсу MH17. Докази, які надала спільна слідча група, цілком очевидно свідчать, що зенітний ракетний комплекс "Бук", котрий використали для збиття рейсу MH17, належав збройним силам Російської Федерації, вказано в заяві.

"Європейський союз знову закликає Російську Федерацію визнати свою відповідальність за цю трагедію й повною мірою співпрацювати у справі здійснення правосуддя", – заявили в Раді ЄС.

Контекст:

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року на окупованій території біля Тореза Донецької області. Загинули всі 298 людей, які були на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади й Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи (JIT), рейс MH17 збили з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака комплекс повернули до РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя зенітна ракетна бригада збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розглядати справу про аварію малайзійського літака. Обвинувачених у справі було четверо: "міністр оборони" угруповання "ДНР", громадянин РФ Ігор Гіркін (Стрєлков), глава "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубінський (Хмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Крот).

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав Гіркіна, Дубінського і Харченка винними в катастрофі. Їх засудили до довічного ув'язнення. Пулатова визнали невинуватим, оскільки суд визнав недоведеним, що він мав безпосередній стосунок до запуску ракети, яка збила літак.