Європарламент рекомендуватиме надати Україні статус кандидата у члени Євросоюзу – голова комітету ЄП

Заявку на вступ до Євросоюзу Україна подала у лютому
Фото: ЕРА

Європейський парламент рекомендуватиме главам країн Європейського союзу, які зберуться на саміт 2324 червня, ухвалити рішення про надання Україні статусу країни – кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це 7 червня заявив на пленарному засіданні Європарламенту голова комітету ЄП із закордонних справ Девід Макалістер, повідомив "Укрінформ".

Він презентував проєкт спільної доповіді комітету та підкомітету з питань безпеки і оборони щодо впливу війни Росії проти України на Євросоюз.

"Ми рекомендуємо надати Україні зброю й усе обладнання, відповідно до потреб, що були висловлені українською владою, та надати країні статус країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України", – сказав Макалістер.

Агентство зазначило, що він виклав вісім пунктів рекомендацій для учасників саміту ЄС, і "всі вони так чи інакше пов'язані із ситуацією в Україні". Ці пункти рекомендовано врахувати на саміті Євросоюзу, який заплановано на 2930 червня.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Згодом відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, на якому було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

Опитувальник, необхідний для визначення готовності держави, яка подала заявку на членство в ЄС, розпочинати переговори про вступ, Зеленському під час візиту до Києва 8 квітня передала глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. За 10 днів Україна передала відповіді на першу частину опитувальника. 9 травня Зеленський повідомив, що Україна підготувала другу частину. Засідання Європейської ради, на якому ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться у червні.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що не знає жодної країни, яка відкрито виступала б проти надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Проте прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив 31 травня, що майже всі основні держави ЄС, окрім Італії, виступають проти кандидатства України на членство в ЄС.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Єврокомісія підготує висновок для Європейської ради за заявкою України "дуже швидко".