Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на пів року

ЄС продовжив санкції проти Росії ще на пів року
Фото: EPA

Рада Європейського союзу 22 липня продовжила економічні санкції проти Росії за агресію проти України до кінця січня 2025 року. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Ці санкції, уперше запроваджені 2014 року, значно розширили з лютого 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення.

Санкції складаються з обмежень на торгівлю, фінанси, технології й товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і предмети розкоші.

Вони також охоплюють заборону на імпорт або постачання морським транспортом сирої нафти й певних нафтопродуктів із Росії до ЄС, від'єднання від SWIFT кількох російських банків і зупинення мовлення пропагандистських медіа.

"Поки незаконні дії Російської Федерації й далі порушують заборону на застосування сили, що є серйозним порушенням зобов'язань за міжнародним правом, доречно зберігати чинними всі заходи, які запровадив ЄС, і вживати додаткових заходів, якщо це потрібно", – наголосили в Раді ЄС.

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ запровадили понад 18 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 20,7 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.

Останній на цей момент 14-й пакет санкцій проти Росії ЄС ухвалив 24 червня 2024 року. Санкції було спрямовано на російську енергетику, фінанси й торгівлю, а також на боротьбу з обходом обмежувальних заходів ЄС.