Канада і країни Північної Європи сформують групу безпеки для протидії Росії й Китаю в Арктиці

Жолі зустрілася з колегами з північноєвропейських країн
Фото: EPA

Канада працює з північними країнами над створенням нової арктичної коаліції безпеки, до якої не входитиме Росія і яка стане майданчиком для координації дій у сфері оборони, розвідки й кіберзагроз. Про це пише Bloomberg 2 жовтня.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі зустрілася зі своїми колегами з Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Вони домовилися вивчити шляхи створення так званого діалогу з питань безпеки в Арктиці або нового форуму для обговорення питань оборони.

За словами Жолі, тривалий час Канада вважала, що захищена завдяки своєму географічному положенню. "Але тепер ми маємо зважати на те, що ми країна, яка стикається з Росією, і через зміну клімату дедалі більше країн цікавиться Арктикою, зокрема й Китай. Ми маємо враховувати цю нову реальність", – заявила вона в коментарі виданню.

Міністерка також розробляє арктичну зовнішню політику у співпраці з громадами інуїтів, котрі проживають на північних територіях Канади, яку буде спрямовано на протидію російському й китайському впливу.

Також Канада пообіцяла посилити свою військову присутність в Арктиці. Bloomberg зазначає, що зростання інтересу Китаю до Крайньої Півночі "зруйнувало почуття безпеки" на північних територіях.

Обіцянка поглибити переговори про безпеку з демократичними союзниками на Півночі є дуже позитивною й дуже запізнілою, заявила спеціальна радниця ділової ради Канади з питань розвитку й безпеки Арктики Гізер Екснер-Піро. За її словами, китайські й російські високопосадовці вже зустрічалися, щоб обговорити арктичну стратегію.

За словами Екснер-Піро, США вкрай занепокоєні нездатністю Канади захистити північний фланг континенту й вимагають від країни виконати цільовий показник НАТО – витрачати на оборону 2% або більше ВВП.

Контекст:

2 жовтня Bloomberg повідомляло, що кораблі берегової охорони Китаю вперше увійшли в Північний Льодовитий океан, патрулюючи води спільно з російськими кораблями, з місією, яка, за заявою китайської влади, "підкреслює співпрацю між Пекіном і Москвою в регіоні".