Кандидат на пост глави ЦРУ Гаспел заявила, що відомство більше не буде застосовувати тортури на допитах

Гаспел відповідала на запитання законодавців
Фото: ЕРА

ЦРУ не буде відновлювати практику жорстких допитів підозрюваних, оскільки вони малоефективні й аморальні, заявила в.о. глави відомства Джина Гаспел на слуханнях у Сенаті.

Кандидат на посаду директора Центрального розвідувального управління США Джина Гаспел пообіцяла, що в разі її затвердження програму допитів із застосуванням тортур не будуть відновлювати. Про це вона сказала на слуханнях у Сенаті 9 травня, повідомляє Politico.

"Я не дозволю ЦРУ займатися діяльністю, яку вважаю аморальною, навіть якщо вона технічно законна", – заявила кандидат.

Більшість запитань сенаторів стосувалася практики вибивання свідчень у підозрюваних у тероризмі, включно з імітацією утоплення. Такі допити проводили у 2000-ті роки у відділі, де працювала Гаспел.

Претендент на посаду директора ЦРУ сказала, що "не вірить у дієвість тортур" і можливість одержання за їх допомогою дійсно цінної інформації.

На запитання про знищення відеозаписів жорстких допитів Гаспел відповіла, що в неї не було юридичних підстав для їх зберігання і що вони містили секретну інформацію про співробітників ЦРУ.

Гаспел пропрацювала в американській розвідці 33 роки, зокрема під прикриттям і за кордоном – у Туреччині, країнах Центральної Європи та Центральної Азії. Заступником директора ЦРУ її призначили в лютому 2017 року.

У 2002 році Гаспел керувала секретною в'язницею в Таїланді, де тримали підозрюваних у теракті 11 вересня 2001 року. За даними видання The New Yorker, вона особисто була на допиті одного з імовірних терористів із застосуванням імітації утоплення, але чи брала вона безпосередню участь – невідомо. Джерело The Washington Post зазначало, що одержані дані не дали можливості ЦРУ розкрити жодної змови, а найцінніші відомості – імена членів "Аль-Каїди" – підозрюваний повідомив ще до початку тортур.

26 квітня 2018 року вона стала виконувачем обов'язків директора ЦРУ.

За даними Reuters, 6 травня Гаспел намагалася взяти самовідвід, побоюючись негативу під час слухань щодо затвердження її кандидатури в Сенаті.