Кандидат у міністри оборони США заявив, що підтримає зусилля з надання допомоги Україні

Остін зазначив, що Україна потребує надання нелетальної допомоги
Фото: EPA
Кандидат на посаду глави Пентагону Ллойд Остін заявив, що допомога з метою розвитку українських сил має залишатися пріоритетом для США.

19 січня в комітеті з питань збройних сил Сенату США відбулися слухання щодо затвердження генерала сухопутних сил у відставці Ллойда Остіна на посаду глави Пентагону. Про це повідомляє "Голос Америки".

У своїх письмових відповідях на запитання сенаторів Остін назвав пріоритети, яких він буде дотримуватися в політиці щодо України, якщо його затвердять на посаду міністра оборони США.

"Зусилля у сфері безпекової допомоги з метою розбудови українських сил мають залишатися пріоритетом. У випадку мого затвердження і якщо управлінські та антикорупційні реформи [в Україні] триватимуть, я рішуче підтримуватиму зусилля з надання навчання, устаткування та дорадчої підтримки українським силам із метою захисту цілісності країни перед лицем тривалої російської агресії", – зазначив Остін.

Він висловився на підтримку надання летальної зброї Україні. Остін зазначив, що Україна потребує надання нелетальної допомоги через програму "Ініціатива безпекової допомоги Україні" (USAI), зокрема захищеного комунікаційного обладнання.

Майбутній державний секретар США Ентоні Блінкен підтримав надання Україні допомоги у війні з Росією та боротьбі з корупцією.

У документі "Бачення Джо Байдена відносин Америки з Україною", який оприлюднив у жовтні минулого року штаб 46-го президента США Джо Байдена, ішлося, що Байден має намір домагатися завершення війни на Донбасі. Демократ Байден надаватиме Україні військову допомогу, зокрема летальну зброю, щоб допомогти захиститися від Росії, ідеться в документі.

Із 2014 року США надали Україні допомогу загалом більше ніж на $4,1 млрд (116,85 млрд грн, або приблизно 278 грн на одного громадянина) як у сфері безпеки, так і поза нею.