Канцлер Австрії готовий вакцинуватися російською вакциною проти COVID-19, якщо її схвалить ЄС

Російську вакцину проти коронавірусу "Супутник V" зареєстрували у серпні 2020 року
Фото: EPA
Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що його країна спробує надати виробничі потужності для китайської та російської вакцин проти коронавірусу, якщо їх схвалять для використання в Європі.

Канцлер Австрії Себастьян Курц в інтерв'ю виданню Welt заявив, що готовий зробити щеплення російським препаратом проти коронавірусу "Супутник V" або китайською вакциною після їх схвалення Євросоюзом.

Він сказав, що у випадку з вакцинами йдеться тільки про ефективність, безпеку та доступність, а не про геополітику.

"Якщо російські і китайські вакцини схвалять у Європі, Австрія обов'язково спробує надати виробничі потужності вітчизняних компаній для їх випуску", – зазначив канцлер.

Першу російську вакцину проти коронавірусу "Супутник V" зареєстрували в серпні 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. Водночас вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Багато російських учених зазначало, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, які зробили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – гарячку, втрату нюху, підвищений тиск.

Наразі російську вакцину проти коронавірусу схвалили тільки в одній країні Євросоюзу – в Угорщині. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто говорив, що 28 грудня 2020 року в країну привезли 6 тис. доз вакцини проти COVID-19 "Супутник V" для проведення експертизи. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель допустила можливість виробництва вакцини "Супутник V" у ФРН після її реєстрації в Європейському агентстві з лікарських засобів.

Високий представник Євросоюзу з міжнародних справ і політики безпеки Жозеп Боррель під час візиту в Росію, який відбувся 5 лютого, висловив надію, що російську вакцину зареєструють в Євросоюзі.