Касьянов: Я виїхав з Росії, коли ухвалили закони, що забороняють критику

Касьянов сподівається повернутися до Росії за кілька місяців
Фото: ЕРА

В інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону російський опозиційний політик, колишній глава уряду РФ Михайло Касьянов пояснив, чому він покинув Росію.

"Я поїхав, щойно ухвалили закон ось цей, який [передбачає можливе потрапляння] у в'язницю за критику. Я вважав, що я не можу замовкнути або говорити не зовсім правду, і тому це спонукало мене виїхати. Тому що я не хочу брати [на себе] ці ризики, але з іншого боку, я не хочу підлаштовуватися до цієї ситуації", – сказав Касьянов.

Він наголосив, що не прощався з Росією, виїжджаючи за її межі.

"Сподіваюся за кілька місяців повернутися, сподіваюся все-таки, що Україна захистить себе і переможе цю [російську] агресію, і тому ситуація змінюватиметься і ми всі зможемо повернутися й брати участь уже у наведенні ладу всередині нашої країни", – пояснив експрем'єр Росії.

Касьянов не уточнив, в якій країні зараз перебуває. 

Гордон запитав, чи не боїться Касьянов, що президент Росії Володимир Путін віддасть наказ спецслужбам отруїти його речовиною "Новачок".

"Можна боятися, можна не боятися. Якщо відправить [вбивцю], отже, відправить. Захиститися від цього неможливо. Не можеш же ти щодня ходити і озиратися на всі боки або за кожну ручку [боятися взятися], у рукавичках ходити. [...] Якщо це буде, отже, буде. Я на цю тему дуже сильно навіть не  замислююся. Звісно, небезпека є. Я тому й поїхав, щоб мінімізувати ці ризики", – наголосив Касьянов.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

4 березня Держдума Росії ухвалила поправки до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за поширення "фейків" про дії збройних сил РФ. Відповідно до ухвалених поправок, за публічне поширення "свідомо неправдивої" інформації про використання збройних сил РФ карають штрафом від 700 тис. до 1,5 млн руб. (364780 тис. грн) або позбавленням волі на строк до трьох років. Якщо закон порушили з використанням службового становища або за мотивами політичної чи ідеологічної ненависті, строк позбавлення волі може становити до 10 років, а якщо це спричинило тяжкі наслідки до 15 років.

У липні в Росії ухвалили перший вирок за статтею про "фейки" щодо армії. Московського депутата Олексія Горінова, який засудив війну РФ проти України, засудили до семи років позбавлення волі.

Касьянов у 1999–2000 роках обіймав посаду міністра фінансів, із 2000-го до 2004 року очолював уряд. Із 2015 року очолює Партію народної свободи (ПАРНАС).