Китай закликав Іран стримувати хуситів, щоб не нашкодити торговельним відносинам країн

Китай попередив Іран, що атаки хуситів на кораблі можуть зашкодити економічним відносинам
Фото: EPA (ілюстративне)

Китайські офіційні особи звернулися до Ірану із закликами стримати напади єменських хуситів на кораблі в Червоному морі, тому що інакше Тегеран ризикує завдати шкоди діловим відносинам із Пекіном. Про це 26 січня повідомляє Reuters із посиланням на свої джерела в Ірані.

Обговорення атак і торгівлі між Китаєм та Іраном відбулися на кількох нещодавніх зустрічах у Пекіні й Тегерані, поінформували джерела агентства. Вони не повідомили, хто був на цих зустрічах і коли вони відбулися.

Водночас китайські офіційні особи не зробили жодних конкретних коментарів щодо того, як саме можуть постраждати торговельні відносини Пекіна з Іраном, якщо атаки хуситів завдадуть шкоди китайським інтересам.

Напади збільшили вартість судноплавства та страхування, порушивши основний торговельний маршрут між Азією та Європою, який широко використовують судна з Китаю, зазначає Reuters.

Китайські нафтопереробні заводи, наприклад, купили понад 90% іранської експортної сирої нафти торік, оскільки санкції США налякали багатьох інших клієнтів. Китайські фірми мали прибуток від великих знижок. Такий висновок Reuters зробило з даних відстеження танкерів торгової аналітичної компанії Kpler. Водночас іранська нафта становить лише 10% імпорту сирої нафти в Китай, і Пекін має багато інших постачальників, які могли б покрити дефіцит нафти з інших країн, ідеться в публікації.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують ХАМАС у її війні з Ізраїлем, пригрозили атакувати ізраїльські судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, що з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв телеканал Al Arabiya.

Після цього хусити здійснили низку нападів на цивільні судна в регіоні. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

18 грудня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що в Червоному морі починають багатонаціональну операцію Prosperity Guardian.

12 січня 2024 року США та Великобританія вдарили по базах хуситів у Ємені за підтримки коаліції. Після цього армія США завдала ще кількох ударів по зброї хуситів, але ті й далі атакують судна в Червоному морі.