КНДР, імовірно, показала на військовому параді нові ракети

Військовий парад у Пхеньяні
Фото: EPA

У КНДР проходять урочистості з нагоди 105-річчя з дня народження засновника північнокорейської держави Кім Ір Сена.

Північна Корея під час військового параду з нагоди 105-річчя з дня народження засновника північнокорейської держави Кім Ір Сена показала, ймовірно, нові балістичні ракети дальнього радіусу дії, повідомляє Reuters із посиланням на військових аналітиків.

Ракети, очевидно, залишалися головною темою заходу, на якому був присутній президент країни Кім Чен Ин. У повідомленні йдеться, що на параді представили багато танків, ракетних систем та іншої зброї.

Агентство пише, що на відміну від попередніх заходів, нинішній парад не відвідав жоден високопоставлений китайський чиновник.

Сьогодні в КНДР святкують 105-ту річницю з дня народження свого засновника Кім Ір Сена.

Урочистості проходять на тлі ускладнення міжнародної обстановки, зокрема відносин між КНДР і США.

13 квітня Agence France-Presse писало, що КНДР може готувати запуск ракети або чергове ядерне випробування на честь річниці з дня народження Кім Ір Сена.

14 квітня телеканал NBC із посиланням на джерело в американській розвідці повідомив, що США готові завдати превентивного удару по Північній Кореї, щоб запобігти черговому випробуванню ядерної зброї Пхеньяном. У північнокорейському Генеральному штабі заявили, що КНДР може атакувати як американські військові бази в Японії та Південній Кореї, так і резиденцію президента в Сеулі.

США перекинули два есмінці до берегів Північної Кореї – човни з крилатими ракетами "Томагавк" уже за 500 км від передбачуваного місця майбутніх ядерних випробувань. Американські військові на японському острові Окінава вживають заходів на випадок необхідності перехоплення ракет КНДР. Пасажирські літаки обминають Північну Корею, а в повітряному просторі КНДР на 23.00 14 квітня не було жодного повітряного судна.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї в Пекіні заявив, що ситуацію на Корейському півострові неможливо вирішити застосуванням сили.

Сьогодні Associated Press повідомило з посиланням на джерела, що США визначилися зі стратегією щодо КНДР, вона нібито полягатиме в "максимальному тиску й залученості".