Командир ПВК "Вагнер" розповів, що протягом трьох місяців "відрядження" можна заробити мільйон рублів, але добровольців не вистачає через "бидляче ставлення до людей"

За оцінкою одного з командирів ПВК "Вагнер", протягом кількох років у Сирії загинуло 400 російських найманців
Фото: EPA

За загиблих найманців ПВК "Вагнер" виплачує рідним по 3 млн руб., заявив один із командирів військової компанії.

Представники командування ПВК "Вагнер" погодилися на умовах анонімності поговорити з журналістом "Радио Свобода", розповівши деталі відбору добровольців і умови оплати участі в бойових діях. Командири воювали на сході України і в Сирії.

За словами співрозмовників, договори з бійцями укладають на роботу на нафтових промислах, але "потрібно бути готовим узяти до рук зброю". Зброю видають після прибуття. Новобранців збирають на військовому полігоні в Молькіно (Краснодарський край), про який повідомляли російські ЗМІ. Беруть майже всіх, не надто перевіряючи стан здоров'я. Головне, щоб було 25 років і не мали проблем із законом. Кандидати проходять перевірку на поліграфі і з ними розмовляє психолог – чи готові вони вбивати за необхідності.

У Сирію вони летять на чартерах із Ростова-на-Дону або з Моздока. Частину особового складу доправляють до Сирії на десантних кораблях.

Гроші за роботу ПВК платить сирійська сторона, стверджують командири. Платня рядового у Вагнера становить 150 тис. руб. (69 тис. грн) на місяць плюс премія до 100%, протягом тримісячного "відрядження" можна заробити до мільйона рублів (460 тис. грн). Командир роти протягом того самого періоду може отримати до 3 млн (1,38 млн грн). За загиблих рідним виплачують по 3 млн руб., за поранення – 30–50 тис (9,2–23 тис. грн).

Один із командирів розповів, що ПВК має дефіцит новобранців, оскільки "ставлення до людей бидляче" і вони – "гарматне м'ясо". За його оцінками, із 2015 року в Сирії загинуло до 400 росіян.

"Людей немає, тямущі не хочуть їхати. Ставлення до людей бидляче, тому що ви гондони, гарматне м'ясо, приїхали заробляти гроші, що там із вами буде – нікого не ***. Кумівство. У Вагнера талант – це не найважливіше. Щоб стати командиром роти, треба вміти лизати йому в потрібний час, до людей по-бидлячому ставитися", – каже командир.

ПВК "Вагнер" заснував уродженець України Дмитро Уткін. Російське націоналістичне видання "Спутник и Погром" писало, що саме ПВК "Вагнер" ліквідувала відомих ватажків сепаратистів на Донбасі – Олексія Мозгового, Павла Дрьомова, Олександра Бєднова, Євгена Іщенка та інших.

У червні 2017 року США запровадили санкції проти військової компанії й Уткіна.

8 лютого 2018 року агентство Reuters повідомило про авіаудар міжнародної коаліції в Сирії, жертвами якого стало приблизно 100 бійців армії союзників президента Сирії Асада. Агентство Bloomberg з'ясувало, що загинуло понад 200 солдатів-контрактників, більшість із яких була громадянами РФ.