Комітет Палати представників США звинуватив Росію у спробі втручання в американський енергоринок за допомогою пропаганди в соцмережах

Росія використовувала соцмережі, щоб втручатися в американський енергоринок, наголошують у доповіді
Фото: EPA

Із 2015-го до 2017 року з російських акаунтів у Twitter, Facebook і Instagram опублікували 9097 постів, у яких ішлося про енергетичну політику США або поточні події в цій сфері, ідеться в доповіді комітету Палати представників Конгресу Сполучених Штатів із питань науки, космосу та технологій.

1 березня комітет Палати представників Конгресу Сполучених Штатів опублікував доповідь, у якій звинуватив Росію у спробі втручання в американський енергетичний ринок за допомогою пропаганди в соціальних мережах Twitter, Facebook і Instagram.

Голова комітету, республіканець Ламар Сміт зазначив, що Росія виграє від розпалювання суперечок про виробництво енергії у США.

"Експорт американських енергоресурсів в європейські країни зростає, а це означає, що в них буде менше підстав покладатися на Росію для задоволення своїх енергетичних потреб. Це так само знизить вплив Росії на Європу в збиток Росії і на користь Європи. Ось чому російські агенти намагалися маніпулювати думками американців про трубопроводи, викопні види палива, фрекінг (фрекінг або гідророзрив пласта – це один із методів інтенсифікації роботи нафтових і газових свердловин.  – "ГОРДОН") і зміну клімату", – наголосив Сміт.

У доповіді йдеться про те, що з 2015-го до 2017 року з російських акаунтів у Twitter, Facebook і Instagram опублікували 9097 постів, у яких ішлося про енергетичну політику США або поточні події в енергосфері.

Зазначають, що в 20152017 роках у цих соцмережах існувало 4334 акаунти, пов'язані з російським "Агентством интернет-исследований". За даними Twitter, понад 4% твітів, які публікували з цих сторінок, стосувалися питань енергетики й екології.

Російські ЗМІ писали, що ТОВ "Агентство интернет-исследований" займається прямою інтернет-пропагандою, його неофіційно називають "міністерством правди" або "фабрикою тролів". Офіційно засновником і генеральним директором організації є відставний полковник міліції Михайло Бистров, а фінансують її за лінією холдингу "Конкорд" Пригожина.

16 лютого 2018 року міністерство юстиції США висунуло обвинувачення у справі про втручання в президентські вибори 2016 року 13 громадянам Росії і трьом компаніям. У справі, зокрема, фігурує російський підприємець Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна". Решта 12 обвинувачених працювали в різний час у компанії "Агентство интернет-исследований". Це Михайло Бистров, Михайло Бурчик, Олександра Крилова, Ганна Богачова, Сергій Полозов, Марія Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Насімі огли Асланов, Вадим Подкопаєв, Ірина Каверзіна, Гліб Васильченко, Володимир Вєнков.

Заступник генпрокурора США Род Розенштейн розповів, що річний бюджет "Агентства интернет-исследований" становив мільйони доларів. Воно діяло через російські компанії-оболонки.