Країни G20 вирішили не визнавати режиму талібів у Афганістані

Меркель повідомила, що ФРН виділить Афганістану допомогу в розмірі 600 млн
Фото: EPA

Країни "Великої двадцятки" (G20) 12 жовтня провели у форматі відеозв'язку саміт, присвячений проблемам Афганістану. Форум транслювали в YouTube на каналі прем'єр-міністра Італії, країни, яка головує у G20.

Представники G20 вирішили не визнавати режиму угруповання "Талібан", що захопило владу в Афганістані, заявила за підсумками зустрічі канцлерка ФРН Ангела Меркель, пише Reuters.

"Ми сьогодні всі вказали, що, за нашими оцінками, уряд "Талібану" не є інклюзивним, а тому визнання цього руху не стоїть на порядку денному", – сказала Меркель.

За її словами, ФРН виділить Афганістану допомогу в розмірі 600 млн.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав країни "Великої двадцятки" разом надавати допомогу Афганістану, про це повідомили у Twitter політика.

"Попри багато відмінностей, які розділяють нас, нам не потрібно миритися з цією катастрофою. Ми маємо діяти", – сказав Драгі.

Лідери G20 вимагають від талібів забезпечити ООН доступ у країну для надання гуманітарної допомоги.

У G20 входять Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія та Європейський союз.

Контекст:

На початку 2021 року президент США Джо Байден оголосив про завершення виведення військ з Афганістану. Виведення міжнародних сил призвело до наступу талібів і погіршення ситуації з безпекою в Афганістані.

До 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього ж дня втік за кордон. 6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер і припинення війни в Афганістані.

7 вересня "Талібан" назвав склад нового уряду Афганістану, усі його члени – таліби, а главу муллу Мохаммада Хасана Ахунда занесли до списку санкцій ООН. У новому уряді немає жодної жінки.

Після приходу до влади таліби заборонили жінкам займатися спортом і очолювати міністерства. Також їм заборонено вчитися разом із чоловіками.

Таліби ліквідували міністерство у справах жінок Афганістану і створили замість нього орган, який виконуватиме функції ісламської "поліції моралі".