Криголам, куплений Україною у Великобританії, вирушив із Данії в Одесу

Український прапор підняли на судні 30 серпня
Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook
18 вересня колишній британський криголам James Clark Ross, який придбала Україна, вирушив до Одеси. Про це у Facebook поінформував Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) України.

"James Clark Ross вирушив із Фредеріксгавена (Данія) до Одеси під нашим синьо-жовтим прапором. До цього часу була проведена значна робота з перереєстрації та страхування судна, отримання нових радіопозивних тощо", – ідеться в повідомленні.

У центрі розповіли, що на борту судна перебуває український капітан Олег Новосильний і британський "капітан-наставник" Саймон Воллес.

"Попереду майже три тижні мандрівки через три моря Європи: Північне, Середземне та Чорне. Потім в Одесі, після завершення всіх потрібних формальностей, відбудеться офіційне представлення судна та буде повідомлено його нову назву", – пояснили у відомстві.

Контекст:

Криголам James Clark Ross – колишній флагман Британської антарктичної служби. Його спустили на воду 1990 року, зазначено на сайті Британської антарктичної служби. За оцінкою фахівців Морського технічного університету імені адмірала Макарова (Миколаїв), судно придатне для експлуатації ще щонайменше 20 років із можливим продовженням строку експлуатації до 25–30 років із моменту придбання, повідомляли у НАНЦ.

Українські полярники в лютому попросили президента Володимира Зеленського про криголам для антарктичної станції. Президент обіцяв, що держава "зробить усе" для цього.

7 липня уряд України виділив кошти на купівлю криголама для антарктичних експедицій. Дикий повідомив, що судно обійдеться Україні у $5 млн, хоча початкова ціна була приблизно $10 млн. Окремо доведеться платити за доправлення криголама і його дообладнання. Пізніше процедуру купівлі погодив комітет Верховної Ради.

19 серпня НАНЦ і британська установа "Дослідження та інновації" підписали акт про купівлю криголама.

30 серпня над James Clark Ross підняли український прапор.