Лавров заявив, що США наступного тижня дадуть письмову відповідь щодо "гарантій безпеки"

За словами Лаврова, сьогоднішня зустріч була "проміжною"
Фото: ЕРА

США наступного тижня дадуть письмову відповідь на пропозиції Росії щодо "гарантій безпеки". Про це 21 січня після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Женеві заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров на пресконференції, яку російське відомство транслювало у Facebook.

За словами Лаврова, сьогоднішня зустріч була "проміжною".

"Ми сьогодні почули деяке повторення аргументів про свободу вибору альянсів і військових союзів. Але ми навели цілу низку документів, у яких ця свобода виборів союзів обумовлена необхідністю уникати будь-яких кроків, які зміцнюватимуть безпеку однієї держави на шкоду безпеці інших держав", – стверджує російський міністр.

Лавров також додав, що Блінкен висловив задоволеність зустріччю, яка відбулася, оскільки вона "допоможе" американській стороні надати "письмову реакцію" на пропозиції РФ.

Контекст:

7 грудня 2021 року президент РФ Володимир Путін під час розмови з президентом США Джо Байденом заявив, що НАТО робить спроби "освоєння" території України. "Тому Росія серйозно зацікавлена в надійних, юридично зафіксованих гарантіях, які відкидають розширення НАТО у східному напрямку і розміщення в суміжних із Росією державах ударних наступальних систем озброєнь", – сказав він.

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться про те, що США повинні взяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили у СРСР. Росія також вимагає, щоб війська й озброєння НАТО повернулися до кордонів рубежів 1997 року (відтоді до Альянсу вступила низка країн, зокрема Польща).

Увечері 10 січня в Женеві завершилися переговори США і Росії щодо вимог Москви про "гарантії безпеки". Заступниця держсекретаря США Венді Шерман, яка очолювала американську делегацію, після переговорів заявила, що принцип відкритих дверей НАТО не підлягає обговоренню.

12 січня у Брюсселі відбулася перша протягом двох із половиною років зустріч Ради Росія – НАТО.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після засідання заявив, що на зустрічі РФ висловила вимоги зупинити вступ нових країн до НАТО і відвести війська зі східного флангу Альянсу. НАТО підтвердило свою політику відкритих дверей і право кожної нації обирати для себе союзи.

Шерман за підсумками зустрічі зазначила, що США та союзники по Альянсу чітко дали зрозуміти РФ, що "не зачинять дверей політики відкритих дверей НАТО".

У Відні 13 січня завершилося засідання постійної ради ОБСЄ, на ньому продовжилися дискусії між РФ та країнами Заходу щодо "гарантій безпеки". Глава МЗС Польщі, який головує в ОБСЄ цього року, Збігнєв Рау заявив, що європейський регіон зараз ближчий до війни, ніж будь-коли за останні 30 років.

За підсумками переговорів у Росії заявили, що не отримали від США і НАТО жодних гарантій, представники Штатів сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація та дипломатія або конфронтація і наслідки.