Лукашенко міг особисто бити Протасевича і зламати йому ніс – ініціатива BYPOL

Протасевича затримали 23 травня
Фото: BYPOL / Telegram

Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, міг побити білоруського політв'язня, опозиційного журналіста Романа Протасевича. Про це повідомила в Telegram 14 червня ініціатива колишніх білоруських силовиків BYPOL із посиланням на власні джерела.

"BYPOL достеменно відомо, що після затримання 23 травня, бесіди з [головою КДБ Білорусі Іваном] Тертелем і перебування деякий час у Головному управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС, Протасевича помістили в СІЗО-1. Наступного дня нам надійшла інформація про прибуття в СІЗО кортежу диктатора [Лукашенка]. Знаючи мстивість і садистські нахили узурпатора, не дивно, що людина, яка вважає себе президентом, могла прибути в СІЗО для спілкування із затриманим, який, за твердженням влади, брав участь в управлінні протестами", – заявили колишні силовики.

Опитані BYPOL експерти судової медицини стверджують, що на одному з відеозаписів допиту Протасевича видно перелом носа.

"У медзаклади Мінська Романа не доправляли. Одразу з двох не пов'язаних між собою джерел надійшла інформація про те, що в СІЗО Романа оглядав фахівець Головного управління Республіканського клінічного медичного центру Управління справами президента Білорусі. Нам надійшла інформація, що саме Лукашенко особисто зламав ніс затриманому журналістові", – ідеться в повідомленні.

Водночас в ініціативі підкреслили, що не можуть підтвердити цю інформацію документально.

Контекст:

Літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, 23 травня здійснив екстрене приземлення в Мінську нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту не виявили). "Для супроводу" літака за дорученням Лукашенка підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби затримали Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Сапегу заарештували, її і Протасевича визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

3 червня на провладному каналі ОНТ з'явилося півторагодинне "інтерв'ю" Протасевича. У ньому опозиціонер, зокрема, сказав, що визнав провину у кримінальній справі про організацію масових заворушень, заявив, що не хоче більше "лізти в політику", а також прокоментував чутки про нібито участь у батальйоні "Азов". Водночас на його руках було видно сліди травм.

У команді лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської заявили, що Протасевич – "заручник у руках терористів". "Це не фільм, а запис результату тортур, і в такий спосіб режим свідчить проти себе", – сказала прессекретарка Тихановської Анна Красуліна. Радник Тихановської Франак Вячорка заявив, що Протасевич є "заручником режиму".

Батько Протасевича висловив упевненість, що його сина змусили говорити все, що було сказано в інтерв'ю ОНТ.

У МЗС Великобританії заявили, що "інтерв'ю вочевидь проводили під примусом".

Країни ЄС, США, КанадаУкраїна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік набув широкої популярності улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.