Лукашенко заявив, що ніколи не розглядав сценарію воєнного конфлікту з Україною

Лукашенко: Немає ще скажених в Україні людей, які б спробували силою вирішити питання з Білоруссю
Фото: president.gov.by

У Білорусі ніколи не розглядали можливості воєнного конфлікту з Україною. За словами Олександра Лукашенка, питань, які можна вирішити силою, між двома країнами немає.

Олександр Лукашенко заявив, що не бачить із боку України загрози для суверенітету і безпеки Білорусі. Про це він сказав 13 листопада в інтерв'ю політичним оглядачам Білорусі і зарубіжжя, фрагмент якого транслював телеканал "112 Україна".

За його словами, між країнами поки немає питань, які можна було б вирішити силою. Лукашенко навів як приклад Польщу і Литву, які на тлі масових протестів у Білорусі "підтягнули до кордону країни важку військову техніку".

"Ніколи не розглядали і не розглядатимемо [воєнного конфлікту з Україною]. Немає ще скажених в Україні людей, які б спробували силою вирішити якісь питання з Білоруссю, це по-перше. І питань таких немає, які треба вирішувати силою. Поляки підтягнули бронетанкову [військову техніку], Литва і Польща, ще якісь війська почали з Німеччини перекидати. Ми їм відповіли демонстративно. Не дай боже з Україною нам це. Ви що? Немає сьогодні можливості вирішувати питання воєнним способом. Особливо Україна і Білорусь", – сказав він.

У Білорусі з 9 серпня не вщухають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент президент Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців (він керує країною із 1994 року). Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, є загиблі.

Лукашенко 23 вересня вступив на посаду президента. Уперше в історії Білорусі церемонії інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, серед яких США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

Після початку протестів за межі Білорусі виїхало більшість активних опозиціонерів. Зокрема, Тихановська попрямувала в Литву.

Після виникнення протестів Лукашенко неодноразово звинувачував іноземні держави, зокрема Польщу, Литву та Україну, у підтримці мітингувальників. Він стверджував, що Україна разом зі США, Польщею, Литвою і Чехією 10 років готувалася "до нинішнього часу "Ч" .

Білорусь 29 жовтня закрила кордон з усіма сусідніми країнами, крім Росії.