Лукашенко зробив першу заяву після виборів

Лукашенко (другий праворуч): Політика одна має бути – люди
Фото: president.gov.by

Сайт президента Білорусі повідомляє, що чинний глава держави Олександр Лукашенко перебуває на території країни.

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко зробив першу заяву після виборів глави держави, повідомляє БЕЛТА.

"Політика одна має бути – люди", – сказав він.

За даними сайта президента Білорусі, Лукашенко перебуває на території країни.

"Президент Білорусі Олександр Лукашенко 10 серпня здійснює робочу поїздку в Мінську область, де відвідує Пуховицький район та ознайомлюється із процесом реалізації інвестиційного проєкту з організації високотехнологічного агропромислового виробництва повного циклу. Інвестпроєкт реалізує ЗАТ "Білоруська національна біотехнологічна корпорація", – ідеться в повідомленні.

За інформацією авіаційної системи відстеження Plane Finder, літак Лукашенка 9 серпня вилетів із Білорусі до Туреччини. Чи був на борту сам президент країни – невідомо.

9 серпня в Білорусі завершилося голосування на виборах президента. Усього балотувалося п'ять кандидатів. За попередніми даними Центрвиборчкому країни станом на 9.00 10 серпня, за Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за дружину опозиційного блогера Сергія Тихановського Світлану Тихановську – 9,9%, за ексдепутатку Палати представників Анну Канопацьку – 1,68%, за лідера партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергія Череченя – 1,13%, за співголову об'єднання "Говори правду" Андрія Дмитрієва – 1,04%. ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах розпочалися протести. Силовики затримували людей, сталися сутичкиЗа даними ЗМІ, для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Тихановська, яку називали головною суперницею Лукашенка, говорила, що не братиме участі в акціях протесту.

Протести почали стихати приблизно о 1.30, до 3.00 ситуація, за даними ЗМІ, стабілізувалася. За інформацією правозахисників, під час протестів було затримано понад 200 осіб.

Слідком Білорусі після протестів у країні відкрив кримінальні справи за фактами масових заворушень і насильства щодо міліції. У відомстві заявили про десятки постраждалих силовиків.