Макрон підтримав санкції проти Білорусі

Макрон заявив, що хоче визнати роль Тихановської та інших жінок у Білорусі
Фото: EPA

Президент Франції Еммануель Макрон розповів, що планує зустрітися з білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською.

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав введення санкцій проти офіційних осіб Білорусі. Про це він заявив під час спільної пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою, зазначає Bloomberg.

Також Макрон розповів, що планує зустрітися з білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською, оскільки, на його думку, "вона була важливою фігурою протягом останніх кількох тижнів, вона була дуже хороброю". Він також додав, що хоче визнати її роль і відвагу, а також відвагу інших жінок у Білорусі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 23 вересня вшосте вступив на посаду. Церемонія інавгурації відбулася в Палаці незалежності в Мінську таємно. Уперше в історії Білорусі її не анонсували. Усупереч вимозі законодавства, церемонію не транслювали по телебаченню.

Інавгурація Лукашенка відбулася на тлі масових акцій протесту, які тривають у країні з 9 серпня. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента Білорусі сфальсифікували. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. Наймасовіші затримання проводили в період із 9-го до 12 серпня, тоді затримали приблизно 7 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз не вважає Лукашенка законним президентом Білорусі. Європарламент відкинув офіційні результати виборів у Білорусі, оскільки їх провели "із грубим порушенням усіх міжнародно визнаних стандартів", засудив застосування насильства проти протестувальників і закликав ЄС невідкладно ввести санкції проти відповідальних за фальсифікацію результатів виборів, зокрема проти Лукашенка.

31 серпня стало відомо, що Євросоюз має намір у вересні ввести економічні санкції проти 31 білоруського високопосадовця, відповідального за вибори, насильство і репресії. Водночас прізвища Лукашенка в переліку не було. Німеччина пояснила це тим, що хоче більше часу для діалогу, залишаючи "відкритою можливість його додавання у список на пізнішому етапі".

Литва, Латвія та Естонія цього самого дня першими у світі ввели персональні санкції проти влади Білорусі після виборів і придушення мирних протестів у країні. Балтійські держави оголосили персонами нон ґрата 30 білоруських чиновників, зокрема Лукашенка. Пізніше Латвія та Естонія розширили санкційні списки.

У міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що дадуть відповідь на персональні санкції проти білоруських чиновників, введені країнами Балтії.