"Маша залишилася такою самою яскравою, доброзичливою". Батько білоруської опозиціонерки Колесникової вперше за рік зустрівся з нею

Колесникову затримали в Мінську 7 вересня 2020 року
Фото: EPA
Олександр Колесников, батько білоруської опозиціонерки Марії Колесникової, 26 серпня повідомив, що вперше за рік побачив свою доньку і її соратника Максима Знака. Відео опублікували у Facebook на сторінці опозиціонерки.

"Я відчув і тепло, і Машине захоплення, її усмішку побачив. Можу для себе зробити висновок, що її самопочуття, її настрій – гарні. Для мене це дуже приємно", – сказав він.

Колесников додав, що намагався своєю поведінкою передати ніжне ставлення до доньки.

"Мені здається, Маша залишилася такою самою яскравою, доброзичливою, щирою. Її настрій передає мені гарний настрій і впевненість у тому, що все буде гаразд", – зазначив чоловік.

За його словами, Знак наразі в гарній фізичній формі.

Контекст:

Колесникова і Знак – члени президії координаційної ради з урегулювання політичної кризи в Білорусі, вони наразі під арештом з осені минулого року.

Колесникова – білоруська флейтистка. 2020 року вона розпочала політичну кар'єру, очоливши штаб банкіра Бабарика (він збирався балотуватися у президенти, але його заарештували незадовго до виборів і не допустили до них). Після арешту Бабарика Колесникова разом із Веронікою Цепкало, дружиною ще жодного не допущеного до виборів політика, Валерія Цепкала, увійшла у штаб опозиційної кандидатки Світлани Тихановської.

7 вересня в Мінську невідомі затримали й відвезли Колесникову. Білоруські прикордонники 8 вересня розповіли, що вона проходила прикордонний контроль на українському кордоні, але потім повернулася на білоруську територію.

Соратники Колесникової Антон Родненков і Іван Кравцов, яким вдалося дістатися до Києва, стверджували, що вона порвала паспорт, щоб уникнути вислання з Білорусі.

9 вересня стало відомо, що Колесникову заарештовано. Відтоді вона перебуває під вартою. 13 травня 2021 року опозиціонерці висунули остаточне обвинувачення. Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Знака затримали 9 вересня 2020 року. 18 вересня він оголосив голодування після того, як йому висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 361 (заклики до дій, спрямованих на завдання шкоди національній безпеці Республіки Білорусь) Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Голодування Знак припинив 28 вересня. 10 травня 2021 року Лаєвський повідомив у Telegram, що опозиціонеру висунули остаточне обвинувачення. Знаку теж загрожує до 12 років в'язниці.

4 серпня в Мінську розпочали закритий процес над Колесниковою і Знаком.

9 серпня 2020 року в Білорусі провели вибори президента, після яких почалися масові акції протесту незгодних із результатами голосування. За офіційними даними, перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року і за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи свідчили про протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми й поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно їм дали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.