"Ми нападемо на Санкт-Петербург". Військові з Польщі й країн Балтії обговорили військову відповідь на ймовірне російське вторгнення

На російську агресію буде негайна відповідь, заявили на конференції Defending Baltics
Фото: EPA

Після війни в Україні країна-агресор Росія може спрямувати свій "імперіалістичний експансіонізм" на Естонію, Латвію, Литву й Польщу. Про це заявив на конференції Defending Baltics радник президента Литви з національної безпеки Кястутіс Будріс, пише Bild 11 жовтня.

За його словами, імовірність такого сценарію зросте, якщо Білорусь повністю стане частиною так званої Союзної держави.

Ексначальник генерального штабу Польщі Раймунд Анджейчак сказав, що якщо Росія переможе в Україні, то НАТО протистоятиме "одна російська дивізія у Львові, одна у Бресті та одна у Гродно".

За його словами, якщо російські війська перейдуть кордон із Литвою, відповідь буде негайною.

"Не першого дня, а першої хвилини. Ми вдаримо по всіх стратегічних об'єктах у радіусі 300 км. Ми нападемо безпосередньо на Санкт-Петербург", – заявив Анджейчак.

Він наголосив, що європейські країни мають твердо дати зрозуміти Росії, що напад на Польщу чи країни Балтії буде початком тотального протистояння. За його словами, із цією метою Польща зараз закуповує 800 ракет із дальністю до 900 км, які застосують у разі нападу Росії.

Командувач литовської армії Раймундас Вайкшнорас заявив, що країни мають бути у змозі негайно завдати удару у відповідь самі, не чекаючи на рішення в деяких столицях НАТО про те, чи варто застосувати ст. 5 Статуту НАТО (згідно з нею, якщо одна держава – член НАТО стає жертвою збройного нападу, решта держав-членів вважатиме це збройним нападом на всі країни НАТО й дасть відповідь агресору).

Контекст:

Bild 12 липня 2023 року оприлюднив деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО в разі нападу Росії. У плані докладно визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль оборонного плану належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для сил Альянсу.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.

14 січня 2024 року Bild із посиланням на таємний документ поінформував, що в НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. У документі "тільки для службового користування" міноборони Німеччини докладно описує ймовірний "шлях до конфлікту" між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу й неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який "завжди є вигаданою ситуацією для перевірки військового потенціалу в тій чи іншій сфері".

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив 19 січня, що країни Альянсу мають підготуватися до тотальної (повномасштабної) війни з Росією, яка, за його оцінками, можлива протягом найближчих 20 років.