"Ми поклали цьому край". Шольц вважає, що ризик застосування Росією ядерної зброї зменшився

Росія перестала погрожувати застосуванням ядерної зброї, сказав Шольц
Фото: EPA
Війна, яку 24 лютого проти України розпочала Росія, триває із "неослабною жорстокістю", але є одна зміна.

Про це в інтерв'ю виданням німецької медіагрупи Funke, яке опублікували 8 грудня на сайті уряду ФРН, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Росія перестала погрожувати застосуванням ядерної зброї. У відповідь міжнародна спільнота проводить "червону лінію". Під час мого візиту до Пекіна глава КНР Сі Цзіньпін і я спільно заявили, що ядерна зброя не повинна застосовуватися. Незабаром після цього цю позицію підтвердили країни G20", – сказав Шольц.

Представник ЗМІ запитав канцлера ФРН, чи запобігли небезпеці ядерної ескалації.

"Наразі ми поклали цьому край", – відповів Шольц.

Водночас 7 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що загроза ядерної війни наростає.

У США нові погрози Путіна ядерною зброєю вважають "абсолютно безвідповідальними пустими розмовами". Представник Держдепартаменту Нед Прайс нагадав, що ядерні держави з часів холодної війни, включно з Китаєм, Індією, США та Росією, завжди гарантували, що "ядерна війна – це те, чого ніколи не можна починати і не можна виграти".

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Путін повідомив 21 вересня про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії. Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

За інформацією The New York Times, високопосадовці обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Таку інформацію поширили всередині уряду США в жовтні, повідомило видання 2 листопада. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для застосування на полях битв з метою придушення звичайних сил.

У МЗС РФ заявили 8 грудня, що сили Росії в ядерному стримуванні перебувають на високому рівні.