Мільярдер Бренсон злітав у космос

Unity підняв літак-носій
Фото: ЕРА
11 липня британський мільярдер Річард Бренсон разом із п'ятьма іншими членами екіпажу суборбітального корабля Unity здійснив політ у космос. Трансляцію вів YouTube-канал компанії Бренсона Virgin Galactic.

Пілотований корабель підняв літак-носій на висоту 14 км, після чого Unity продовжив політ автономно, увімкнувши власні двигуни.

Апарат піднявся на висоту 86 км, після чого повернувся на Землю і здійснив приземлення у штаті Нью-Мексико (США).

На борту ракетоплана, крім Бренсона, були пілоти Дейв Маккей і Майкл Масуччі, а також астронавти Сіріша Бандла, Колін Беннет і Бет Мозес.

Відео: Virgin Galactic / YouTube

Контекст:

У 2004 році Бренсон захопився космічним туризмом і заснував аерокосмічну компанію Virgin Galactic. Вона конкурує в організації комерційних польотів у космос із компанією SpaceX Ілона Маска та Blue Origin Джеффа Безоса.

"Ми зараз приблизно в рівному становищі стосовно доправлення в космос першого туриста. Переможе той, хто першим зуміє гарантувати безпеку такого польоту", – говорив Бренсон 2018 року.

Безос 20 липня вирушить у космос разом зі своїм братом на кораблі New Shepard власної компанії Blue Origin. До них приєднається переможець онлайн-аукціону, який купив місце на кораблі за $28 млн, і запрошена Безосом 82-річна льотчиця Воллі Фанк, що проходила підготовку до польоту в космос у 1960-х у межах місії Mercury 13 зі створення команди жінок-пілотів.