Міністр оборони Великобританії не висуватиме своєї кандидатури на посаду лідера консерваторів

Воллес заявив, що зосереджений на безпеці Великобританії
Фото: EPA
Міністр оборони Великобританії Бен Воллес повідомив, що не висуватиме своєї кандидатури на посаду лідера Консервативної партії. Про це він написав у Twitter.

"Після ретельного розгляду та обговорення з колегами і сім'єю я вирішив не брати участі у змаганні за посаду лідера Консервативної партії", – написав Воллес.

Він подякував парламентарям та іншим політикам, які обіцяли йому підтримку, і зазначив, що "це був нелегкий вибір".

"Але я зосереджений на своїй поточній роботі та гарантуванні безпеки цієї великої країни", – пояснив міністр.

Заява Воллеса означає, що він відмовляється від перегонів за посаду прем'єр-міністра Великобританії. На цю посаду монарх, за звичаєм, призначає людину, яка має найбільшу підтримку Палати громад (тобто, як правило, лідера партії, котра має більшість, – за підсумками останніх виборів, це Консервативна партія).

Після заяви чинного прем'єр-міністра Бориса Джонсона 7 липня про згоду піти у відставку після того, як консерватори оберуть нового лідера партії, Воллеса вважали одним із найімовірніших кандидатів на посаду нового прем'єра.

Контекст:

На початку червня прем'єр-міністру Борису Джонсону намагалися оголосити вотум недовіри – через скандал із вечірками у резиденції прем'єра на Даунінг-стріт у розпал пандемії коронавірусу й у період жорсткого локдауну. Тоді главі уряду вдалося зберегти посаду, хоча за відставку Джонсона проголосувало 148 однопартійців.

Нова криза почалася 5 липня через скандал щодо депутата-консерватора Крістофера Пінчера (він пішов у відставку наприкінці червня після звинувачень у п'яному бешкеті та домаганнях до чоловіків у приватному клубі). У таких речах Пінчера звинувачують не вперше і претензії однопартійців до Джонсона полягають у тому, що він, знаючи про це, однаково призначив його на високу посаду.

Протягом 5–6 липня пішли у відставку або були звільнені десятки членів уряду Великобританії, включно з кількома міністрами. Джонсон заявляв, що йти не збирається. За даними ЗМІ, увечері 6 липня однопартійці переконували його в необхідності піти у відставку.

7 липня на брифінгу біля своєї резиденції на Даунінг-стріт Джонсон оголосив про відставку. "Воля Консервативної партії полягає в тому, що в партії має з'явитися новий лідер, отже – новий прем'єр-міністр", – сказав він. Джонсон додав, що й далі працюватиме "доти, доки не з'явиться новий лідер". Водночас він погодився, що "процес вибору нового лідера треба розпочати зараз".