Міжнародне розслідування вбивства Хашоггі. Експерта ООН не пустили в Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі

У межах розслідування Каламард приїхала до Туреччини
Фото: ЕРА

Доповідач ООН із питань позасудових, прискорених або свавільних страт Агнес Каламард, яка перебуває у Стамбулі у межах розслідування вбивства опозиційного журналіста Джамала Хашоггі, заявила, що подавала заявку на відвідування Генконсульства Саудівської Аравії, однак відповіді їй не дали.

Доповідача ООН із питань позасудових, прискорених або свавільних страт Агнес Каламард не пустили в Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі, де в жовтні 2018 року вбили журналіста Джамала Хашоггі. Про це 29 січня повідомив турецький телеканал NTV.

Каламард вирушила у стамбульський район Левент, де розташоване саудівське консульство, однак увійти всередину їй не дозволили.

Вона повідомила, що подавала заявку на відвідування дипмісії, однак відповіді їй не дали.

Хашоггі критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію 2017 року після арешту кількох близьких друзів. 2 жовтня 2018 року його вбили у Генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що вбити Хашоггі наказали "на найвищому рівні" в Саудівській Аравії.

4 грудня після зустрічі з директором ЦРУ американські сенатори заявили, що спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман винен у смерті Хашоггі.

28 листопада державний секретар США Майк Помпео повідомив, що у США немає прямих свідчень, які пов'язують убивство журналіста зі спадкоємним принцом.

13 грудня Сенат США ухвалив резолюцію, яка обвинувачує саудівського принца в убивстві журналіста.

25 січня стало відомо, що Каламард очолить незалежне міжнародне розслідування вбивства Хашоггі. Вона повідомила, що юридична і судово-медична комісія із трьох осіб прагнутиме встановити відповідальність усіх винних у вбивстві.