Moderna заявила, що її вакцина проти COVID-19 ефективна на 93% за пів року після введення другої дози

Рівень антитіл проти COVID-19 після вакцинації препаратом, імовірно, знижуватиметься, зазначили в Moderna
Фото: EPA
Вакцина проти COVID-19 Spikevax виробництва Moderna ефективна приблизно на 93% за шість місяців після введення другої дози препарату. Про це завили в американській компанії, повідомило Reuters 5 серпня.

У Moderna зазначили, що ефективність вакцини практично не відрізняється від показника 94%, про який повідомляли раніше під час початкового клінічного дослідження препарату.

Водночас у компанії підкреслили, що перед зимовим сезоном може знадобитися імунізація третьою (бустерною) дозою вакцини, оскільки рівень антитіл проти COVID-19, імовірно, знижуватиметься.

Контекст:

Вакцина від Moderna стала п'ятим препаратом, схваленим ВООЗ. Результати випробувань цієї вакцини спершу засвідчили ефективність 94,1%, але у квітні компанія знизила її ефективність до 90%.

У червні Moderna заявила про ефективність своєї COVID-вакцини проти штаму "Дельта".

В Україні вакцини від Moderna (18 липня в Україну привезли 2 млн доз у межах механізму COVAX і вже використовують їх) поки не зареєстрували. У МОЗ повідомляли hromadske, що дозволили імунізацію цим препаратом, оскільки його схвалили для екстреного застосування регулятори ВООЗ, США і Європи. "Відповідно до чинного законодавства, ми маємо право використовувати незареєстровані в Україні ліки у разі надзвичайної ситуації", – говорив прессекретар МОЗ Роман Борщ.