Молдова виплатить борг "Газпрому" за газ коштами з держбюджету

Спину (ліворуч) очолював делегацію Молдови на переговорах із керівництвом "Газпрому"

Фото: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova / Facebook
Газовий оператор АТ "Молдовагаз", 50% акцій якого належать російському "Газпрому", отримає 1,4 млрд леїв (приблизно $79,17 млн за курсом Нацбанку Молдови) з держбюджету країни, гроші дадуть змогу компанії розплатитися з "Газпромом" та уникнути вимкнення газу. Про це 23 листопада на пресконференції, яку транслювали у Facebook мінінфраструктури Молдови, повідомив очільник відомства Андрей Спину.

Він додав, що гроші переведуть АТ "Молдовагаз" після того, як парламент країни схвалить проєкт поправок до держбюджету у другому читанні.

За словами Спину, на переговорах Молдови з "Газпромом" способу оплати газу не обговорювали, оскільки він був у попередньому контракті.

"На засіданні наглядової ради "Молдовагаз" я повідомив, що ми допоможемо розв'язати проблему. Дуже шкода, що "Газпром" вирішив так сповістити "Молдовагаз". Я сьогодні ж надішлю їм офіційний лист із планом уряду щодо виплати боргу", – сказав Спину.

Очільник мінінфраструктури запевнив, що влада Молдови не допустить вимкнення газу.

Контекст:

29 жовтня Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років із використанням формули розрахунку ціни на газ, яку запропонувала молдовська сторона.

Постачання газу за новим контрактом розпочали до Молдови 1 листопада. За його умовами, Молдова закуповує газ із Росії у листопаді за ціною $450 за 1 тис. м&³3;.

У зв'язку зі зростанням закупівельних цін на газ, передбачених контрактом із російським "Газпромом", вартість газу для кінцевих споживачів у Молдові підвищили більше ніж удвічі.

22 листопада "Газпром" попередив Молдову, що через відсутність виплати може припинити постачання газу до країни за дві доби. Згідно з умовами нового контракту, підписаного між Молдовою та "Газпромом", черговий строк виплати за російський газ – саме 22 листопада.

У "Молдовагазі" 23 листопада пояснили, що зобов'язань з оплати не виконали вчасно у зв'язку з дефіцитом платіжного балансу через зростання закупівельної ціни на газ із $126,70 за 1 тис. м&³3; у першому кварталі до $800,62 за 1 тис. м&³3; у жовтні.