На акціях протесту в Білорусі в неділю затримали майже 170 осіб – правозахисники

Протести в Білорусі тривають п'ять місяців
Фото: ЕРА
Серед затриманих під час акцій протесту в Білорусі 31 січня є неповнолітні, свідчать дані правозахисного центру "Весна".

Кількість затриманих 31 січня в Білорусі на акціях протесту проти Олександра Лукашенка, який називає себе президентом країни, зросла до 166. Про це свідчать оновлені дані правозахисного центру "Весна".

Раніше було відомо про 82 осіб, які потрапили до силовиків.

Усі затримання, крім трьох, відбулися у столиці країни Мінську. Двох осіб затримали у Гродні та одну – у Новогрудку.

Серед затриманих є неповнолітні. Зокрема, у Мінську, за даними правозахисників, затримали учасника акції протесту 2007 року народження і жінку 1995 року народження з двома неповнолітніми дітьми.

Частину затриманих відпустили, частину – відправили в мінський ізолятор на Окрестіна, відомий поганим ставленням до утримуваних осіб.

З 9 серпня 2020 року в Білорусі тривають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент глава держави Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців (він очолював країну з 1994 року). Друге місце з 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми й поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони одержали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали на телебаченні. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня ввів обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС запровадив санкції проти Лукашенка і ще 14 білоруських чиновників. 17 грудня ЄС ввів третій пакет санкцій проти Білорусі, обмежувальні заходи торкнулися 29 осіб і семи організацій.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спочатку у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують цього року), а вже потім провести нові вибори.