На МКС прибув приватний космічний корабель із чотирма астронавтами, на орбіті Землі вони проведуть два тижні

Із Землі екіпаж стартував 18 січня
Фото: SpaceX / Twitter

20 січня на Міжнародну космічну станцію (МКС) прибув екіпаж приватної місії Axiom Mission 3 (Ах-3), до складу якого входить четверо осіб. Про це повідомила компанія Axiom Space.

На МКС прибули Майкл Лопес-Алегріа (США, Іспанія), Вальтер Вілладеї (Італія), Маркус Вандт (Швеція) та Альпер Гезеравджи (Туреччина).

"За час перебування на борту космічної станції екіпаж Ax-3 проведе більше ніж 30 різноманітних експериментів, які охоплюють різні галузі науки й техніки. Ці зусилля спрямовані на просування досягнень у сфері пілотованих космічних польотів і внесок у покращення життя на нашій рідній планеті", – ідеться в повідомленні.

Reuters пише, що новоприбулих астронавтів зустріли семеро осіб, які перебувають на МКС: японець, датчанин, двоє американців і троє росіян.

Американська компанія SpaceX за допомогою ракети-носія Falcon 9 скерувала свій космічний корабель Dragon з астронавтами 18 січня зі стартового комплексу 39А в Космічному центрі NASA імені Кеннеді у Флориді (США).

Місію на МКС новоприбулі завершать 3 лютого. Після розстикування космічний корабель Dragon приводниться біля узбережжя Флориди.

Контекст:

Міжнародна космічна станція – це пілотована орбітальна станція, яку використовують як багатоцільовий космічний дослідницький комплекс. У проєкті беруть участь п'ять космічних агентств: NASA, Роскосмос, Європейське космічне агентство, Японське агентство аерокосмічних досліджень і Канадське космічне агентство. МКС зібрали на орбіті Землі у 1998–2000 роках. 2 листопада 2000 року на станцію вирушила перша експедиція.

У 2014 році країни-учасниці програми домовилися експлуатувати станцію до 2024 року.