Навчання на ЗРК Patriot, який Німеччина передасть Україні, уже розпочалися – міністр оборони ФРН

За інформацією ЗМІ, новий Patriot прибуде в Україну не раніше ніж наприкінці червня
Фото: bmvg.de

Німеччина вже розпочала підготовку українських військовослужбовців, які використовуватимуть для захисту України обіцяну їй додаткову протиповітряну установку Patriot. Про це міністр оборони Борис Пісторіус заявив на зустрічі з литовським колегою Лаурінасом Кащюнасом, пише 18 травня сайт німецького міноборони.

За його словами, Німеччина й далі підтримує Україну в боротьбі з агресією РФ і готується передати Києву ракетний комплекс класу "земля – повітря" Patriot.

Навчання персоналу для оборонних дій на ЗРК "уже розпочалося", заявив Пісторіус.

Контекст:

Країна почала отримувати Patriot від партнерів у 2023 році. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot. 3 травня видання The New York Times із посиланням на начальника відділення наземної ППО та ПРО у штабі ВПС Німеччини Яна-Генріка Сугордта повідомило, що обіцяний Німеччиною у квітні зенітний ракетний комплекс Patriot може прибути в Україну не раніше ніж наприкінці червня.

За даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєння на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.