"Не змінюйте політичного клімату на гірше". Туск закликав Трампа не виходити з Паризької угоди

Туск закликав Трампа не виводити країни з Паризької кліматичної угоди
Фото: ЕРА

Голова Європейської ради Дональд Туск відреагував на повідомлення про намір президента США Дональда Трампа вивести країну з Паризької кліматичної угоди.

Голова Європейської ради Дональд Туск закликав президента США Дональда Трампа не виходити з Паризької кліматичної угоди. Про це він написав у своєму Twitter.

"Будь ласка, не змінюйте (політичного) клімату на гірше", – зазначив Туск.

Сам Трамп повідомив у Twitter, що оголосить про своє рішення сьогодні о 15.00 за місцевим часом (22.00 за Києвом).

31 травня агентство Reuters із посиланням на анонімні офіційні джерела повідомило, що Трамп найближчим часом оголосить про вихід країни з Паризької кліматичної угоди.

Трамп не раз публічно називав глобальне потепління "містифікацією". 28 березня він підписав указ про енергетичну незалежність, яким скасував низку рішень адміністрації Барака Обами щодо боротьби із глобальним потеплінням.

На саміті G7, який пройшов в Італії 26–27 травня, президент США відмовився візувати підсумковий документ, у якому йшлося про підтримку зобов'язань, узятих у межах Паризької кліматичної угоди.

Паризька кліматична угода, яка набула чинності 4 листопада 2016 року, передбачає дії щодо недопущення зміни клімату. Для початку її дії було необхідно, щоб угоду ратифікувало не менше ніж 55 країн, які разом викидають понад 55% парникових газів у світі.

Договір покликаний замінити Кіотський протокол, який закріпляв нормовані зобов'язання щодо скорочення викидання парникових газів.

Згідно з пактом, Сполучені Штати зобов'язалися до 2025 року скоротити викидання в атмосферу парникових газів на 26–28% порівняно із 2005 роком.