"Хай тікають". Лукашенко прокоментував масовий виїзд громадян із Росії після оголошення мобілізації

Лукашенко зазначив, що "є різні люди"
Фото: kremlin.ru
26 вересня на зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі Олександр Лукашенко, який перебуває при владі у Білорусі, порівняв виїзд громадян із Білорусі після президентських виборів 2020 року і виїзд росіян після оголошення мобілізації в Росії у 2022 році. Стенограму опублікував сайт Кремля.

"Є різні люди. І тут, і там, вистачає їх, ми їх бачимо, і слава богу, можливо. Є якийсь вододіл і критерій, у нас – у 2020 році, у Росії – зараз, який показує, хто є хто. У цьому немає нічого поганого. Я спостерігаю, у нас там мобілізацією лякають, тут хтось побіг за кордон. Ну слухайте, у Росії 25 млн – мобілізаційний ресурс. Добре, хай втекло 30 тис., ну 50 тис. Але вони що, якби тут залишилися, нашими людьми були б? Хай тікають", – сказав Лукашенко.

За його словами, він особливо не переживав, коли 2020 року з Білорусі "кілька тисяч виїхало".

"Більшість просять забрати назад. І ці приїдуть, тільки треба ухвалити рішення, що з ними робити: або нехай їдуть сюди, або нехай годуються там, на вільних хлібах. Вибачте, що я відкрито це кажу. Так чинити не можна. Можна, зрештою, домовитися тут і не бігати Європою й Америкою, як це було з більшовицькою революцією і після неї, адже ситуація не та", – вважає Лукашенко.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, глава Кремля розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

Станом на 26 вересня російська армія втратила в Україні, за даними Генштабу ЗСУ, приблизно 57 200 представників особового складу. Втрати стали причиною оголошеної в Росії 21 вересня часткової мобілізації.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає приблизно 300 тис. осіб. 22 вересня з'явилася інформація, що указ Путіна містить закритий пункт, у якому зазначено, що міноборони РФ може призвати до 1 млн осіб.

Шойгу й Путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), які мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Проте в указі цього не задокументовано.

20 вересня, коли звернення Путіна тільки анонсували, у російському сегменті Google зросла кількість запитів про те, як виїхати з РФ або дістати відтермінування від армії, а наступного дня, вже після оголошення Путіним про мобілізацію, у кілька разів зросли ціни на авіаквитки з РФ.

На автомобільних КПП на кордоні Росії з низкою країн виникли затори через значну кількість охочих виїхати. Зокрема, великі скупчення машин фіксують на кордоні з Фінляндією, Монголією та Грузією.

Загалом після оголошення часткової мобілізації з Росії виїхала 261 тис. чоловіків. Про це "Новой газете. Европа" повідомило джерело в адміністрації президента Росії, посилаючись на дані ФСБ.