"Немає обмежень у бельгійському стилі". Міністерка оборони Нідерландів дозволила Україні використовувати F-16 для ударів по Росії

Оллонґрен не обмежує територією України використання F-16, які Нідерланди передадуть ЗСУ
Фото: Kajsa Ollongren / Х

Нідерланди дали дозвіл Україні використовувати винищувачі F-16, які передасть ЗСУ ця країна, для ударів по цілях у Росії. Про це в коментарі Politico заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Вона зазначила, що Нідерланди не вводитимуть обмеження на застосування F-16, як це зробила Бельгія.

"Немає обмежень у бельгійському стилі. Ми застосовуємо той самий принцип, який ми застосовували до кожного іншого постачання [військової техніки], а саме: щойно ми передаємо їх [F-16] Україні, вони можуть їх використовувати", – наголосила міністерка.

Вона додала, що Нідерланди водночас "просять [Україну] дотримуватися міжнародного права і права на самооборону, як зазначено у Статуті ООН".

"Це означає, що вони використають їх для досягнення воєнних цілей, яких їм необхідно досягти з метою самооборони", – пояснила Оллонґрен.

Бельгія пообіцяла надати Україні 30 F-16 до 2028 року, а перші винищувачі передасть уже 2024-го. Прем'єр-міністр країни Александер Де Кроо заявив, що Україна зможе використовувати надані Бельгією F-16 лише на своїй території.

Нідерланди планують передати Україні 24 літаки F-16, постачання мають розпочати восени 2024 року. Оллонґрен послідовно підтримує право України бити по території РФ західною зброєю.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, наданої партнерами, для ударів по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Глава МЗС Великобританії Девід Кемерон 2 травня заявив, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по території Росії. Після цього представники кількох країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді.

31 травня прессекретар Зеленського Сергій Никифоров підтвердив Guardian, що США погодили обмежене використання Україною американської зброї для ударів по Росії. За даними видання, ідеться про реактивні артилерійські системи HIMARS.

31 травня уряд Німеччини дозволив Україні використовувати частину німецьких озброєнь для ударів по території РФ.