Про жодні поступки РФ не може бути мови". Науседа заявив, що Литва зберігатиме контроль над транзитом товарів через свою територію

Литва мусить і буде застосовувати санкції ЄС, зазначив Науседа
Фото: EPA
Умови транзиту товарів через Литву між основною частиною РФ і Калінінградською областю обговорюють в угоді між ЄС і Росією, за виконання якої в односторонньому порядку відповідає не Литва, а ЄС.

Про це 25 червня у Facebook повідомив президент Литви Гітанас Науседа.

Він зазначив, що Калінінградський транзит діє із 2004 року, коли Литва вступила у Євросоюз.

За словами Науседи, після ухвалення ЄС (за активної участі Литви) четвертого пакету санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну, у який входять певні групи товарів, постало питання, як застосовувати ці обмеження щодо Калінінградського транзиту.

"Я обговорював цю тему в Брюсселі з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Цілком очевидно, що Литва мусить і буде застосовувати санкції ЄС. Литва мусить і буде зберігати контроль над товарами, які вона пропускає через свою територію, і про жодні "коридори" не може бути й мови, як і про будь-які думки щодо поступок Росії у відповідь на погрози Кремля", – написав президент.

Науседа додав, що уряд має терміново розпочати консультації з Єврокомісією, щоб введені санкції не завдали шкоди ні інтересам Литви, ні міжнародним угодам.

"Тільки спільними зусиллями ми досягнемо санкцій, які нашкодять країні-агресору", – резюмував глава литовської держави. 

Контекст:

Із 18 червня "Литовські залізниці" припинили пропускати транзит із Калінінградської області та в область з інших регіонів Росії товарів, які підпадають під європейські санкції. Як наслідок, під обмеження потрапила майже половина вантажів, які перевозять у Калінінградську область Росії, зокрема будматеріали.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав позицію Литви, заявивши, що Росія не має права погрожувати їй і має звинувачувати лише себе за наслідки невиправданого вторгнення в Україну.

Спікер глави Кремля Дмитро Пєсков назвав рішення Литви незаконним. У МЗС РФ тимчасово повіреній у справах Литви Віргінії Умбрасене, за даними "РИА Новости", заявили, "що, якщо найближчим часом вантажний транзит до Калінінградської області не буде відновлено в повному обсязі, Росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів". Член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що те, що відбувається, "може стати підставою для дуже жорстких та абсолютно законних дій".

20 червня стало відомо, що Балтійський флот Росії розпочав навчання в Калінінградській області, яка є найзахіднішим регіоном Росії, не має сухопутного кордону з іншими регіонами країни та межує з Польщею і Литвою.

Заборона на транзит до Калінінграда через Литву в межах санкцій ЄС проти Росії діє виключно на підсанкційні товари всупереч заявам РФ про "блокаду" регіону, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. За словами міністра, заяви РФ про можливу "блокаду" литовських морських портів не можуть бути правдивими, оскільки Кремль не має таких повноважень.

22 червня Литва заборонила транзит деяких товарів до Калінінградської області Росії не тільки залізницею, а й автомобільними дорогами.