Нідерланди мають намір надати Україні дві пускові установки ЗРК Patriot

Глави МЗС та міноборони Нідерландів повідомили парламент про намір надати Україні дві пускові установки Patriot
Фото: ЕРА
Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки ЗРК Patriot. Про це йдеться у листі міністра оборони Нідерландів Кайси Оллонґрен і глави зовнішньополітичного відомства Вопке Гукстри, який передали до Палати представників 20 січня.

Згідно з документом, уряд Нідерландів інформує парламент про рішення передати Україні дві пускові установки й деяку кількість ракет до них.

Як зазначає NOS, у Нідерландів є на озброєнні три системи Patriot (є ще четверта, але вона у резерві).

Також у листі йдеться, що нідерландські морські піхотинці навчатимуть 400 українських військовослужбовців у період із січня до квітня в межах операції Interflex, навчання проводитимуть на території Великобританії.

Окрім того, у документі зазначено, що Нідерланди разом із Чехією нададуть Україні 100 зенітних гармат, які придбали на комерційній основі.

Загалом, згідно з листом, уряд Нідерландів надав станом на початок 2023 року €2,5 млрд на військову та гуманітарну допомогу Україні.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив про те, що Нідерланди мають намір узяти участь у постачанні Україні систем ППО Patriot, 17 січня у США на зустрічі з президентом Джо Байденом.

Контекст:

США оголосили про виділення Україні пакету військової допомоги, до якого вперше увійшла батарея ЗРК Patriot, 21 грудня 2022 року. 5 січня 2023-го стало відомо, що батарею Patriot Україні передасть також Німеччина.