Нідерланди передадуть Україні партію оборонного озброєння. До неї увійдуть снайперські гвинтівки та радари

Нідерланди передадуть Україні 100 снайперських гвинтівок із боєприпасами
Фото: wikipedia.org
Уряд Нідерландів ухвалив рішення про постачання в Україну товарів військового призначення, зокрема летального оборонного озброєння. Про це 18 лютого повідомив телеканал NOS.

Зазначають, що Нідерланди передадуть Україні 100 снайперських гвинтівок із боєприпасами, 3 тис. бойових касок, 2 тис. протиосколкових жилетів, радари для визначення місцеперебування ворожої артилерії та 30 детекторів для виявлення наземних і морських мін.

Так Нідерланди відповіли на прохання України щодо військової підтримки.

Передавання Нідерландами партії озброєння оборонного призначення підтвердив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Щиро вдячний прем'єр-міністру Марку Рютте та уряду Нідерландів за важливе рішення надати Україні озброєння оборонного призначення", – написав Шмигаль.

Контекст:

Нідерланди підтримували Німеччину, яка блокувала запит України щодо постачання оборонного озброєння через НАТО. Зокрема, у травні 2021 року представники Німеччини та Нідерландів у раді Агентства НАТО з підтримки та постачання заблокували продаж Україні американських гвинтівок.

У січні 2022 року в новому уряді Нідерландів заявили про готовність розблокувати постачання оборонної зброї Україні.

Президент України Володимир Зеленський заявляв 2 лютого на спільному брифінгу з Рютте в Києві, що все озброєння, яке Україні доправляють західні партнери, необхідне для захисту.

На тлі накопичення Росією військ біля кордону з Україною та повідомлень про ймовірне вторгнення РФ низка країн, зокрема США, Великобританія, країни Балтії, Чехія та інші держави, оголосили про передавання Україні оборонного озброєння та боєприпасів.