Німеччина віддає Україні 25% своїх систем Patriot, більше не дасть – Пісторіус

Пісторіус показав Зеленському ЗРК Patriot на базі в Німеччині, але віддасть не всі
Фото: president.gov.ua

Німеччина передасть Україні ще одну систему Patriot і загалом забезпечує для ЗСУ три такі системи, на цьому можливості бундесверу вичерпані. Про це міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив 13 червня перед початком зустрічі контактної групи з питань допомоги України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі (Бельгія), пише "Укрінформ".

"Це чверть наших власних запасів таких систем, уже немає можливості передати ще. Інші [країни, які мають системи Patriot], напевно, можуть віддати по одній", – сказав Пісторіус.

Він нагадав, що Німеччина запустила ініціативу щодо посилення ППО України, яка вже має певні успіхи, але "є куди рухатися".

"Ми продовжуємо працювати. Кожна система, кожна ракета важлива. Вони допомагають захистити людей та інфраструктуру", – наголосив глава бундесверу.

За словами Пісторіуса, Німеччина також забезпечує навчання з управління Patriot і передає ракети до них, зокрема, у травні – червні передали 32 такі ракети, ще 68 ракет доправлять протягом найближчих днів і тижнів.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатен збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot. Це відбудеться "протягом наступних місяців", уточнив 11 червня канцлер Німеччини Олаф Шольц. Пісторіус показав систему Patriot, призначену для передання ЗСУ, президенту України Володимирові Зеленському під час його візиту в Німеччину в червні.