Новітній китайський атомний підводний човен затонув під час будівництва – ЗМІ

Субмарина, ймовірно, затонула в період між травнем і червнем, написало AP
Фото: EPA (архів)

У Китаї під час будівництва затонув новітній атомний ударний підводний човен. Про це 27 вересня повідомило Associated Press з посиланням на слова високопоставленого представника Пентагону.

За його словами, супутникові знімки показали, що човен класу "Чжоу" затонув біля пірсу під час будівництва, ймовірно, у період між травнем і червнем.

Він зазначив, що на фото видно крани, які могли знадобитися для підйому плавзасобу з дна річки, а також суднобудівний завод поблизу Уханя, пише AP.

У матеріалі зазначено, що втрата першого китайського підводного човна класу "Чжоу" стала невдачею для Китаю, який і далі розбудовує найбільший у світі військово-морський флот. Пекін стає дедалі наполегливішим у своїх претензіях на практично все Південно-Китайське море, яке має вирішальне значення для міжнародної торгівлі.

AP нагадує про давні територіальні спори Китаю з Брунеєм, Малайзією, Філіппінами, Тайванем і В'єтнамом. Агентство зазначає, що США прагнуть зміцнити зв'язки зі своїми союзниками в регіоні і регулярно проходять через ці води в операціях, які, за їхніми словами, підтримують свободу судноплавства, а це, зі свого боку, обурює Пекін.