Одужання Фіцо триватиме щонайменше кілька тижнів – міністр оборони Словаччини

Калиняк розповів про стан здоров'я словацького прем'єра
Фото: EPA

Стан прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо після замаху, як і раніше, важкий, але небезпеки для життя немає. Про це розповів міністр оборони країни Роберт Калиняк 19 травня, повідомляє Aktuality.

За словами міністра, одужання Фіцо триватиме щонайменше кілька тижнів. Найближчим часом не планують переводити його у столицю Братиславу з лікарні Рузвельта в Банська-Бистриці, де він перебуває.

"Його стан усе ще дуже важкий, і йому потрібні тривалий час і спокій для одужання. Ми віримо, що все піде в гарному напрямі", – зазначив Калиняк.

Він наголосив, що уряд має інструкції від прем'єр-міністра і намагатиметься зберегти функціонування Словаччини навіть без його присутності.

Контекст:

15 травня у Фіцо стріляли у словацькому місті Гандлова, коли політик вийшов до місцевих жителів після виїзного засідання кабінету міністрів.

Фіцо в момент нападу спілкувався з людьми, які зібралися біля будівлі. Один із них крикнув: "Робо, йди сюди!" – після чого пролунало чотири чи п'ять пострілів і політик упав на землю, повідомили ЗМІ. Видання Euractiv нагадує, що це перший напад із вогнепальною зброєю на главу уряду європейської держави за 38 років – після вбивства прем'єра Швеції Улофа Пальме у 1986 році.

Після замаху словацького прем'єра гелікоптером доправили до шпиталю в Банська-Бистриці для термінової операції, оскільки до столиці, Братислави, добиратися було надто довго. Заступник Фіцо Томаш Тараба в ніч проти 16 травня повідомив, що операція Фіцо "минула добре" і його життю нічого не загрожує. 16 травня Калиняк заявив, що Фіцо в реанімації, його стан стабілізувався, але важкий.

Словацькі ЗМІ пишуть, що замах скоїв 71-річний Юрай Ц. із Левіце, поет і активіст. За даними МВС Словаччини, чоловік діяв через незгоду з урядом.