Оголосили лауреатів Нобелівської премії з економіки

Премію присудили економістам Асемоглу, Джонсону і Робінсону, які дослідили вплив інституцій на добробут суспільства
Фото: ЕРА

Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з економіки (відому також як премія центрального банку Швеції) Дерону Асемоглу, Саймону Джонсону і Джеймсу Робінсону, повідомляє Нобелівський комітет. 

Премію їм присудили за дослідження інституцій і того, як вони впливають на добробут.

Економісти Асемоглу, Джонсон і Робінсон розділять на трьох 11 млн крон ($1,1 млн) премії, уточнює Bloomberg.

У релізі на сайті Нобелівського комітету розповіли, що суспільства зі слабким верховенством права та інституціями, які експлуатують населення, не змінюються на краще і не розвиваються. Цьогорічні лауреати провели дослідження, яке допомогло зрозуміти, чому так відбувається. 

Модель цих трьох економістів пояснює обставини, за яких формуються та змінюються політичні інститути, й містить три компоненти:

  • перший – конфлікт навколо розподілу ресурсів (щодо того, як їх розподіляють і хто ухвалює рішення – еліти чи народні маси);
  • другий полягає в тому, що народні маси іноді мають можливість здійснювати владу, мобілізуючись і погрожуючи керівній еліті, отже, влада в суспільстві є "чимось більшим, ніж просто правом ухвалювати рішення", вважають дослідники; 
  • третій – проблема зобов'язань, яка означає, що єдиною альтернативою для еліти є передання повноважень з ухвалення рішень населенню.

Для прикладу в комітеті наводять ситуацію з розвитком постколоніальних країн. 

"Коли європейці колонізували значну частину земної кулі, інституції у цих суспільствах змінилися. Іноді це були серйозні зміни, але не скрізь вони відбувалися однаково. В одних метою була експлуатація корінного населення й видобування ресурсів на користь колонізаторів. В інших колонізатори формували інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів. Лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у процвітанні країн є суспільні інститути, які ввели під час колонізації. Інклюзивні інститути часто вводили в країнах, які були бідними на момент колонізації, що із часом приводило до загального процвітання населення. Це є важливою причиною того, чому колишні колонії, які колись були багатими, зараз є бідними, і навпаки", – розповіли в релізі.