ООН відновлює гуманітарні рейси до Афганістану

За даними ООН, 18 млн афганців потребують допомоги, щоб вижити
Фото: EPA
Служба гуманітарних повітряних перевезень Організації Об'єднаних Націй відновлює польоти до Афганістану для доправлення гуманітарних вантажів. Про це повідомив представник генсека ООН Стефан Дюжаррік на брифінгу, який транслювали на YouTube-каналі ООН.

"Наші колеги з гуманітарної авіаслужби, якою управляє Всесвітня продовольча програма, відновлюють рейси, щоб 160 гуманітарних організацій змогли продовжити свою діяльність у провінціях Афганістану", – сказав Дюжаррік.

За його словами, докладають усіх зусиль для того, щоб якнайшвидше активізувати гуманітарні операції та збільшити кількість рейсів у пункти призначення в Афганістані.

Дюжаррік зазначив, що пасажирські авіаперевезення нині пов'язують столицю Пакистану Ісламабад із Мазарі-Шаріфом і Кандагаром в Афганістані.

Окрім того, додав він, працюють над тим, щоб організувати авіасполучення для перевезення непродовольчих товарів, наприклад, медикаментів, туди, де вони необхідні найбільше.

Дюжаррік уточнив, що афганська столиця Кабул зараз залишається недоступною з повітря.

"Цей аеропорт ще не працює, принаймні для нас. Ми, безумовно, дуже сподіваємося, що це відбудеться в найближчому майбутньому", – сказав він і підкреслив, що доступ до аеропортів по всьому Афганістану дуже важливий, з огляду на труднощі з наземними перевезеннями.

"З 2002-го до 2021 року гуманітарна авіаслужба ООН в Афганістані обслуговувала понад 20 пунктів призначення в країні. Організація буде прагнути повернутися в ці місця, щойно дозволять безпека і фінансування", – додав спікер генсека ООН.

Наприкінці серпня генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш повідомляв, що майже половина населення Афганістану потребує гуманітарної допомоги, щоб вижити, повідомляло AP.

За його даними, 18 млн афганців потребують допомоги, кожен третій не знає, коли наступного разу зможе добути їжу. Очікують, що більш ніж половина всіх дітей віком до п'яти років до наступного року будуть виснаженими через недоїдання. Щодня люди втрачають доступ до основних товарів і послуг.

Дюжаррік повідомив, що нинішній гуманітарний заклик ООН на суму $1,3 млрд для Афганістану профінансовано лише на 39%.

30 серпня вперше після захоплення влади у країні "Талібаном" Всесвітня організація охорони здоров'я змогла доправити ліки в Афганістан.

Контекст:

Ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася на тлі виведення американських військ, яке почали у квітні 2021 року. До 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього самого дня втік за кордон.

На тлі наступу "Талібану" іноземні держави почали евакуацію своїх громадян. Кілька країн (зокрема США, Франція, Німеччина, Великобританія) скерували своїх військовослужбовців до Афганістану для гарантування безпеки евакуації.

За словами президента США Джо Байдена, Штати евакуювали або допомогли іншим країнам евакуювати з Афганістану понад 120 тис. людей, 100 тис. із них – афганці.

Міністри внутрішніх справ країн ЄС 31 серпня у своїй заяві пообіцяли збільшити підтримку міжнародних гуманітарних організацій, а також третіх країн, які приймають біженців. Водночас у заяві підкреслювали, що Євросоюз має намір вжити заходів щодо припинення "незаконних міграційних потоків". У Європарламенті висловили розчарування цим рішенням.