OpenAI презентувала нову версію ChatGPT, яка вміє фліртувати й розпізнавати емоції

В OpenAI вважають нову модель наступним кроком у галузі штучного інтелекту
Фото: EPA

Компанія OpenAI 13 травня презентувала останню версію технології, яка лежить в основі її чату ChatGPT. Про неї компанія розповіла у своєму пресрелізі.

Як стверджують розробники, нова версія приймає як вхідні дані будь-яку комбінацію тексту, аудіо, зображення й відео та генерує будь-яку комбінацію тексту, аудіо й зображення. GPT-4o особливо краще сприймає зображення і звук, якщо порівнювати з попередніми версіями, ідеться в повідомленні.

Нову модель навчили наскрізного сприйняття тексту, зображення та звуку, а це означає, що всі вхідні й вихідні дані обробляє одна й та сама нейронна мережа, тому робот взаємодіє з людиною без жодної затримки в режимі реального часу, заявили в компанії.

Нова версія може дозволити собі трохи поговорити й навіть пофліртувати, пише "BBC News Україна". GPT-4o може зчитувати зображення й обговорювати побачене, перекладати з однієї мови на іншу та розпізнавати емоції за виразом обличчя. Робот, на відміну від попередніх версій, також може запам'ятовувати попередні розмови. Його можна переривати на півслові, і в нього легший розмовний ритм – під час демонстрації затримки між запитанням і відповіддю практично не було.

Під час демонстрації голосової версії GPT-4o робот не просто розв'язав просте рівняння, написане на аркуші паперу, а й дав корисні рекомендації, як його розв'язати. Він аналізував комп'ютерний код, перекладаючи з італійської на англійську, та інтерпретував емоції на фото усміхненої людини.

Нова модель – це крок уперед у галузі штучного інтелекту, переконана головна технічна директорка OpenAI Міра Мураті. 

Компанія заявила, що впроваджуватиме нові функції поступово.

Контекст:

Восени 2022 року компанія OpenAI, яку підтримує Microsoft, запустила чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT і, як зазначала Financial Times, привернула до нього "увагу всього світу". На території України (крім районів, окупованих РФ) він доступний із лютого 2023 року.

Вихід ChatGPT спровокував поспіх в інших технологічних гігантів, зокрема, свій чат-бот запустили Google і лідер серед китайських пошукових систем – Baidu.

22 березня 2023 року оприлюднили звернення вчених і бізнесменів, які закликали зупинити дослідження ШІ щонайменше на пів року (звернення підписало понад 33 тис. осіб, зокрема американський бізнесмен, гендиректор компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск, американський бізнесмен, співзасновник соцмережі Pinterest Еван Шарп, американський програміст, співзасновник Apple Стів Возняк, генеральний директор фотоагентства Getty Images Крейг Пітерс).

2 лютого 2024 року в Європейському союзі схвалили перший у світі комплексний збірник правил роботи штучного інтелекту, повідомив європейський комісар із питань внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон.