Орбан погрожує заблокувати допомогу Україні, щоб догодити Трампу – Politico

Орбан відмовляється підтримати продовження санкцій проти РФ на 36 місяців
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан збирається заблокувати надання Україні кредиту на $50 млрд із заморожених російських активів. У такий спосіб він хоче догодити кандидату в президенти США від Республіканської партії, експрезиденту США Дональду Трампу. Про це 14 жовтня пише Politico.

Як зазначило видання, Орбан готується вручити "великий політичний подарунок" Трампу. Він вигадав спосіб, як допомогти американському політику в разі перемоги на виборах викрутитися з кредиту на суму $50 млрд, який США, Європейський союз і лідери країн "Великої сімки" планують надати Україні.

"Угорщина заявила, що не погодиться на зміну правил, які б дали можливість Вашингтону відігравати важливу роль у наданні кредиту, до закінчення виборів у США", – пише видання.

Зазначають, що США наполягають, щоб ЄС збільшив строк продовження санкцій проти Росії щонайменше до 36 місяців замість шести. Це дасть можливість партнерам убезпечити себе від того, що одна з країн ЄС може розморозити російські активи, які допомагатимуть закривати позику.

Лідери ЄС погоджуються продовжити санкції на російські активи. Проти лише Орбан. Без його згоди ЄС не зможе змінити правила.

Європейські дипломати наголошують, що в разі блокування рішення Угорщиною це коштуватиме Євросоюзу більше грошей. Проте, як зазначає Politico, для Орбана це невелика ціна.

"Їм [Угорщині] байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Ідеться про допомогу й прихильність Трампа", – сказав один із дипломатів ЄС на умовах анонімності.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що орієнтовно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже понад рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів із боку Росії. У ЄС хочуть передати Україні тільки доходи від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цьогоріч). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що, якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Президент України Володимир Зеленський закликав країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголосив, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

5 червня Financial Times повідомило, що Сполучені Штати готові надати Україні кредит на суму $50 млрд за умови, що заморожені в Європі активи країни-агресора Росії залишаться замороженими. Передбачають, що кредит США погашатимуть саме з прибутку від заморожених активів.

13 червня агентство Bloomberg написало з посиланням на джерела, що країни G7 досягли домовленості: вони видаватимуть Україні кредити (структуровані по-різному для кожної країни), а погашатимуть їх, використовуючи прибуток від заблокованих коштів РФ.

Проте в Угорщині, яка зараз головує в ЄС, заявили, що вирішили відкласти рішення щодо кредиту для України до завершення президентських виборів у США.