Орбан пообіцяв продовжити "мирну місію", попри критику з боку ЄС

Орбан обіцяє продовжити свою "мирну місію", попри критику
Фото: EPA

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що продовжить свою "мирну місію", незважаючи на критику з боку Європейського союзу. Відповідну заяву він зробив 19 липня в інтерв'ю державному радіо 444.hu

Орбан зазначив, що й надалі повідомлятиме про свої зустрічі лише після того, як вони відбудуться, як це було у випадку з його неузгодженими поїздками в Росію й Китай. Він також вважає, що миротворча місія необхідна, щоб зупинити поширення війни.

На думку Орбана, не потрібно розмовляти зі сторонами, а потрібно сказати їм, "що весь світ хоче миру, тому що ця війна шкодить усім" і що "світові держави чекають початку мирних переговорів".

Премʼєр-міністр також переконаний, що Європа зміниться: "Просто дуже важко вибратися з окопів, у яких вони перебувають. Але я впевнений, що все зміниться не пізніше дня президентських виборів у США. Тільки краще, щоб це не було панічним і поспішним поворотом".

Контекст:

2 липня, на другий день після початку головування країни в Раді ЄС, Орбан приїжджав у Київ, під час візиту він запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з Путіним. Він заявив, що Орбан прибув у Москву, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, попри тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

8 липня Орбан прибув у Китай і зустрівся там із главою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ і Україною".

12 липня Орбан повідомив у соцмережі Х про зустріч із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який має намір брати участь у президентських виборах восени 2024 року, назвавши її "Місією миру 5.0". "Ми обговорили способи досягнення миру. Добра новина дня: він врегулює цю проблему", – написав Орбан. Як саме Трамп має намір вирішувати "проблему" російського вторгнення в Україну, прем'єр Угорщини не вказав.

15 липня Politico написало, що лідери Євросоюзу обмірковують бойкот саміту із закордонних справ у Будапешті через порушення правил зовнішньої політики Орбаном.

17 липня Європарламент офіційно засудив "мирний візит" Орбана в Росію.

Орбан за підсумками своєї поїздки в Україну, РФ і США надіслав Євросоюзу свій план, який він вважає "мирним".