Орбан закликав до розпуску Європарламенту через корупційний скандал

Орбан заявив, що угорці не довіряють Європарламенту
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що необхідно домагатися розпуску Європейського парламенту у зв'язку з корупційним скандалом, який там вибухнув. Про це він сказав 21 грудня на пресконференції у Будапешті, повідомило Der Spiegel.

На думку Орбана, корупційний скандал за участю колишньої віцепрезидентки парламенту Єви Кайлі ставить під сумнів довіру до органу. Орбан заявив: "Угорці хотіли б, щоб Європейський парламент розпустили у його нинішньому вигляді. Наскільки постраждала репутація Європарламенту в Угорщині, легко відповісти: анітрохи, бо менше й бути не могло".

Відносини між ЄС та Угорщиною напружені: 15 вересня Європарламент проголосував за документ, який демонструє, що Європейський союз бачить ризик серйозного порушення основних цінностей ЄС із боку Угорщини. Доповідачка щодо ситуації в Угорщині Гвендолін Дельбос-Корфілд заявила, що "Угорщина не є демократією". Euronews зазначив, що це був перший випадок, коли інститут ЄС заявив, що держава-член не є справжньою демократією, а це необхідна умова для вступу у блок.

Контекст:

Видання Politico нагадало, що Європарламент упродовж тривалого часу критикує стан угорської демократії.

2013 року євродепутати ухвалили так званий звіт Тавареша (його назвали на честь депутата Європарламенту від Португалії Руї Тавареша), у якому йшлося про ризики для незалежності судової системи Угорщини, свободи ЗМІ, виборчої системи, свободи віросповідання та прав меншин.

2018 року Європарламент затвердив резолюцію із закликом до Ради Європейського союзу застосувати проти Угорщини ст. 7 Договору про Євросоюз, яка передбачає обмеження члена союзу в деяких правах, зокрема, права голосу в Раді ЄС.

Корупційний скандал у Європарламенті спалахнув на початку грудня. Тоді ще віцеголову парламенту Кайлі запідозрили у лобіюванні інтересів Катару. Її партнер Франческо Джорджі зізнався бельгійським слідчим в отриманні хабаря.