Парламент Естонії закликав країни – члени ООН закрити небо над Україною

Звернення до країн – членів ООН закрити небо над Україною підтримало 90 депутатів парламенту Естонії
Фото: riigikogu.ee
Парламент Естонії (Рійгікогу) 14 березня закликав країни – члени ООН закрити небо над Україною від авіаударів із боку російського окупанта. Про це повідомляють на сайті Рійгікогу.

Таке звернення підтримало 90 депутатів парламенту Естонії (до складу Рійгікогу входить 101 депутат).

"Рійгікогу висловлює підтримку захисникам і народу України у їхній боротьбі з Російською Федерацією, яка розв'язала злочинну війну, та закликає надати Україні всебічну підтримку у війні за збереження своїх свобод, суверенітету та територіальної цілісності, – ідеться у повідомленні. – Рійгікогу звертається до держав – членів ООН, щоб вони негайно вжили заходів щодо встановлення забороненої для польотів зони, щоб уникнути масових жертв серед цивільного населення України".

Це "перше рішення парламенту країни, що входить у ЄС і НАТО", зазначив у Facebook голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Спікер парламенту України подякував голові та депутатам Рійгікогу за це рішення – "за сміливість та відданість Україні".

"Першим бути складно, відповідально та почесно… Це рішення має стати прикладом рішучості для інших парламентів світу. Адже парламентарі – це представники народу. А народи світу вимагають рішучих дій по встановленню миру та закриття неба над Україною", – наголосив Стефанчук.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ, яке розпочалося 24 лютого, Україна просить НАТО закрити небо над країною, встановивши безпольотну зону. Президент Володимир Зеленський закликав Захід створити безпольотну зону над Україною або, як альтернативу, якнайшвидше надати винищувачі, щоб захистити жителів України. Прохання про створення безпольотної зони НАТО відхилив 4 березня, оскільки Альянс "не є частиною конфлікту" з Росією.

5 березня президент Росії Володимир Путін пригрозив, що розглядатиме держави, які вирішать закрити небо над Україною, як "учасників воєнного конфлікту".