Перед втечею із Карабаху вірмени викопують труни із померлими родичами

Вірмени Карабаху говорять, що бояться глуму над могилами родичів
Скріншот: Sputnik Армения / YouTube

Вірмени, які покидають Нагірний Карабах після ухвалення угоди про долю регіону, везуть труни із покійними родичами разом із іншим майном.

Деякі вірмени, які мешкають у Кельбаджарському районі Нагірного Карабаху, який після підписання тристоронньої угоди передадуть Азербайджану, перед втечею із батьківщини викопують труни із померлими родичами, щоб забрати їх із собою. Про це йдеться у сюжеті агентства "Sputnik Армения".

"Немає сенсу залишати тут [останки]. Якби ми знали, що кладовища зостануться недоторканими – інша річ, але завтра прийдуть інші люди, і ми не знаємо, що вони зроблять із пам'ятниками та могилами. Ми не знаємо, що буде", – розповідає один із жителів.

На кадрах видно, як труну дістають, пакують її у поліетиленовий пакет і вантажать до автомобіля.

Відео: Sputnik Армения / YouTube

У ніч на 10 листопада Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підписали заяву про припинення війни у Нагірному Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістять 1960 російських миротворців, 90 бронетранспортерів, 380 військових і спеціальних автомобілів.

Прем'єр Вірменії говорив, що це рішення було для нього вкрай важким, але безальтернативним. Алієв підкреслив, що Пашиняна "змусили" підписати документ, "максимально вигідний" для Баку. Після підписання домовленостей про врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі представники вірменської опозиції вимагали відставки Пашиняна.

За умовами угоди, Вірменія до 20 листопада мусить звільнити Кельбаджарський та Агдамський райони, а також території у Газахському районі, а до 1 грудня – Лачинський район, ідеться у тексті заяви, яку опублікували на сайті Кремля. Зокрема, 20 листопада очікують виходу збройних сил Вірменії з Агдама, а до 1 грудня – із Лачина.

Згодом Вірменія звернулася через Росію до Азербайджану із проханням дати їй відтермінування для виведення військ та цивільного населення із Кельбаджарського району до 25 листопада.

Після ухвалення заяви з'явилися повідомлення про те, що вірмени масово тікали з районів Нагірного Карабаху, які переходять під контроль Азербайджану. Водночас деякі підпалювали свої будинки.